Ska man köpa eller sälja aktier nu?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
2 minuters läsning
Ska man köpa eller sälja aktier nu?

Jag får många frågor just nu om vilka aktier man ska köpa. När räntorna sjunker, med hot om minusränta på sparkontot, och räntefonder levererar dålig avkastning blir resultatet att börsen känns som bäst alternativ. Men är det verkligen så?


Börsen har stigit med 30 procent sedan november i fjol

Det är en fantastisk utveckling! I år har börsen gått upp 14 procent vilket är ett tydligt tecken på att det saknas bra alternativ. Många ställer sig nu frågan hur länge det kan hålla i sig i en värld där hushållen fortsätter att låna, Grekerna har slut på pengar och oro och hot om förvärrad kris i Ukraina omger oss.

Minusränta ett experiment

I ett försök att få fart på vår konjunktur genom investeringar och optimism sänkte Riksbanken reporäntan till minus 0,1 procent tidigare i februari. För första gången i historien har vi en negativ reporänta. Vad det betyder och vad som kommer att hända nu vet ingen säkert.

Så gör du om det blir minusränta på lönekontot

I Di:s börsråd får Jonas Wikström, analytiker på Catella, frågan om vi är i en bubbla. Jonas svarar att han tror att vi är i en bubbelfas, men om den slutar nu, imorgon eller om ett år när börsen har gått upp 40 procent till är inget vi kan veta. Vi kan aldrig veta när en bubbla punkteras och ytterst få lyckas pricka toppen.

Oscar Karlsson, analytiker på Erik Penser, tycker att man bör minska risken nu

”Antingen kan man köpa bolag med lite lägre risk eller sälja av lite av sitt innehav varje vecka”, säger Oscar.

Man måste titta på sin egen situation

Sparar man långsiktigt (> 5 år) och har en hög tolerans för att se värdet på sitt innehav sjunka under perioder så tycker jag att man ska fortsätta spara i fonder och aktier månadsvis. Har man ännu inte klivit in på aktiemarknaden tycker jag att man ska vara försiktig med att göra det. Vill man ändå gå in på marknaden nu bör man inte gå in med ett stort kapital direkt utan månadsspara lite i taget.

Springer en så springer alla

Det är bara du som kan bestämma vilken risk du vill ta så att du slipper agera i panik när det börjar rasa. Många av oss tror att vi klarar av en nedgång på 10, 20, 30 eller kanske till och med 40 procent av värdet på våra fonder och aktier. Men när vi sen står inför faktum reagerar vi ofta annorlunda. Många av oss säljer allt när det börjar rasa - vi springer alla åt samma håll – och börsfallet är ett faktum.

Börskrasch: Beteckning på den situation som uppstår på en aktiebörs då aktiernas värde rasar mycket kraftigt. Krascher uppstår på grund av att de som investerar ofta följer flockmentalitet, det vill säga de gör de andra gör.
(Källa: Wikipedia)

Finansbubbla: En finansbubbla eller finansiell bubbla är en situation när det pris som personer betalar för finansiella tillgångar, till exempel aktier eller fastigheter, överstiger det reella värdet på tillgången ifråga, d.v.s. det värde som tillgången har om man ser till de inkomster som tillgången realistiskt sett kan generera.
(Källa: Wikipedia)


 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Blir du 100 år behöver du en hel massa pension!

1 minuts läsning

Världens äldsta människa blev 122 år Äldsta svensken blev 113 år. Just nu är cirka 1700 svenskar över 100 år gamla och antalet har tiofaldigats sedan 70-talet. Vi blir helt enkelt äldre och förhoppningsvis friskare. Kanske blir result...

Föregående artikel