Skulle du klara av att amortera ditt bostadslån på 30 år?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
1 minuts läsning

Swedbank vill se en lagstiftning om amorteringskrav på bolån med ”höga” belåningsgrader. De andra svenska storbankerna anser inte att en sådan lag behövs i Sverige.

 

Endast 64 procent av alla hushåll i Sverige amorterar idag på sina bolån vilket kan jämföras med 71 procent för sju år sedan. En rekommendation från Branschorganisationen Bankföreningen säger att bankerna ska kräva amortering på bolån över 75 procent av marknadsvärdet av bostaden. Enligt Michael Wolf, vd på Swedbank, så räcker det inte med en rekommendation eftersom många banker inte följer den.

 

Ett normalt europeiskt bolån amorteras på 20-25 år

Idag ligger den genomsnittliga belåningsgraden för Swedbanks kunder på 64 procent och för nya kunder på 71 procent. Långt ifrån alla skulle beröras om ett amorteringskrav infördes och gränsen sattes vid 75 procent. Däremot så skulle dessa belåningsgrader snabbt stiga om bostadspriserna skulle falla.

 

Enligt Thomas Backteman, Swedbanks kommunikationsdirektör, så amorteras ett normalt europeiskt bolån ofta på 20-25 år. Skulle detsamma gälla för oss i Sverige skulle det märkas av ordentligt i plånboken för många av oss.

 

Några exempel från Privata Affärer.se om hur ett amorteringskrav skulle kunna påverka oss:

 • En genomsnittlig svensk villa: 2 268 000 kronor
  Belåningsgrad: 80 procent
  25 års amorteringstid
  => 72 576 kronor per år eller 6048 kronor per månad
 • En genomsnittlig villa i Stockholm: 3 915 000 kr
  Belåningsgrad: 80 procent
  25 års amorteringstid
  => 125 280 kronor per år eller 10 440 kronor per månad
 • Bostadsrätt: 1 557 000 kronor
  Belåningsgrad: 80 procent
  25 års amorteringstid
  => 69 824 kr per år eller 5819 kronor per månad

Riksbankschefen Stefan Ingves anser att ett amorteringskrav kan vara en lämplig åtgärd och finansmarknadsminister Peter Norman säger att en lagstiftning inte kan uteslutas.

Jämför bolån och hitta lägsta räntan

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Insättnings-garantin i fara!?

1 minuts läsning

  Vad är statlig insättningsgaranti? Insättningsgaranti innebär att staten garanterar de pengar som du sätter in på konton i banker och kreditinstitut som är anslutna till insättningsgarantin. Går banken eller kreditinstitutet i konkurs in...

Föregående artikel