Skulle du klara av att amortera ditt bostadslån på 30 år?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning

Swedbank vill se en lagstiftning om amorteringskrav på bolån med ”höga” belåningsgrader. De andra svenska storbankerna anser inte att en sådan lag behövs i Sverige.

 

Endast 64 procent av alla hushåll i Sverige amorterar idag på sina bolån vilket kan jämföras med 71 procent för sju år sedan. En rekommendation från Branschorganisationen Bankföreningen säger att bankerna ska kräva amortering på bolån över 75 procent av marknadsvärdet av bostaden. Enligt Michael Wolf, vd på Swedbank, så räcker det inte med en rekommendation eftersom många banker inte följer den.

 

Ett normalt europeiskt bolån amorteras på 20-25 år

Idag ligger den genomsnittliga belåningsgraden för Swedbanks kunder på 64 procent och för nya kunder på 71 procent. Långt ifrån alla skulle beröras om ett amorteringskrav infördes och gränsen sattes vid 75 procent. Däremot så skulle dessa belåningsgrader snabbt stiga om bostadspriserna skulle falla.

 

Enligt Thomas Backteman, Swedbanks kommunikationsdirektör, så amorteras ett normalt europeiskt bolån ofta på 20-25 år. Skulle detsamma gälla för oss i Sverige skulle det märkas av ordentligt i plånboken för många av oss.

 

Några exempel från Privata Affärer.se om hur ett amorteringskrav skulle kunna påverka oss:

 • En genomsnittlig svensk villa: 2 268 000 kronor
  Belåningsgrad: 80 procent
  25 års amorteringstid
  => 72 576 kronor per år eller 6048 kronor per månad
 • En genomsnittlig villa i Stockholm: 3 915 000 kr
  Belåningsgrad: 80 procent
  25 års amorteringstid
  => 125 280 kronor per år eller 10 440 kronor per månad
 • Bostadsrätt: 1 557 000 kronor
  Belåningsgrad: 80 procent
  25 års amorteringstid
  => 69 824 kr per år eller 5819 kronor per månad

Riksbankschefen Stefan Ingves anser att ett amorteringskrav kan vara en lämplig åtgärd och finansmarknadsminister Peter Norman säger att en lagstiftning inte kan uteslutas.

Jämför bolån och hitta lägsta räntan

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Lägre elpriser genom timmätning!

1 minuts läsning

Ett nytt lagändringsförslag föreslår att vi som elkonsumenter från och med den första oktober i år ska kunna teckna nya avtal som gör att vår elförbrukning kan mätas per timme. Detta utan att det ska kosta oss något. Timmätni...

Föregående artikel
Vi blir inte lyckliga av pengar!
2 minuters läsning