Sparekonomens tips – så står du stadigt när börsen faller

Shoka Åhrman
Shoka Åhrman
2 minuters läsning
Sparekonomens tips – så står du stadigt när börsen faller

Kinesiska regleringar, fortsatt virusspridning och stor osäkerhet kring nästa räntedrag från den amerikanska centralbanken. Som sparare är det lätt att börja darra på manschetterna när orosmolnen på börsen blåser in. Här är Shoka Åhrmans 5 tips för att behålla lugnet när marknaden gungar.

1. Håll blicken vid horisonten 

Som sparare kan det kännas frestande att fly hetluften på börsen och ro vinsterna i hamn innan det är för sent. Men är du långsiktig i ditt sparande så gäller det gamla uttrycket "sitt still i båten". Sannolikt kommer marknaden att hinna vända upp och ner många gånger innan ditt sparande ska realiseras. Fäst därför blicken på målet, följ din sparplan och låt svängningarna jämna ut sig över tiden.

2. Rätt plats vid rätt tidpunkt

Kommer det gå upp eller ner? Det är 10 000 kronorsfrågan som alla sparare vill ha svaret på men som är omöjlig att besvara. Grundregeln är att aldrig ha sparande som du behöver inom en snar framtid på börsen. Genom att se över ditt sparande då och då, och anpassa risken efter när du behöver pengarna, blir det lättare att behålla lugnet när osäkerheten tilltar.

3. Vänd dövörat till

Att försöka tajma marknaden genom att pricka in toppar och dalar är näst intill omöjligt. Men beteendeekonomin visar att vi människor (även om vi ofta vill se oss som rationella) till stor del låter våra känslor ligga till grund för besluten som vi fattar. Som sparare är det lätt att falla in i flockbeteendet och basera investeringsvalen på hur andra agerar. Försök därför att undvika att inte läsa in alltför mycket i exempelvis tidningsrubriker och topplistor. 

4. Sprid dina risker

Du har säkert hört det förr men ett bra sätt att undvika att sätta hjärtat i halsgropen vid plötsliga marknadsrörelser är att sprida riskerna. Se till att du har en god riskspridning i portföljen genom en bra balans av olika tillgångsslag, och att du inte har en alltför stor exponering mot enskilda branscher och regioner.

5. Fortsätt spara!

Förutom att ha en god fördelning av olika tillgångar finns det faktiskt ytterligare ett sätt att sprida sina risker på – nämligen genom att spara regelbundet. Om du avsätter pengar löpande, exempelvis i ett månadssparande i fonder, kan du köpa i både upp och nedgång, och sprida ut dina risker över tiden. 

Shoka Åhrman

Om skribenten

Shoka Åhrman, Sparekonom SPP

Shoka Åhrman är sparekonomen som brinner för att göra det enkelt att engagera sig i pensions- och privatekonomiska frågor. Hon har arbetat som privatekonom i över 15 år och är en folkkär sparinspiratör och författare. Undrar du hur du bör tänka med ditt långsiktiga sparande, vad du som föräldraledig kan göra för att dryga ut kassan eller varför du borde riskanpassa din sparportfölj? Shoka ger dig svaren!

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Blancolån till kontantinsats?

2 minuters läsning

En undersökning som Stockholms Handelskammare gjort via Novus i sommar visar att det är vanligast att använda blancolånet för att köpa bil, båt, motorcykel eller annat fordon. 20 procent tar lån för renovering och 12 procent för att finansiera ...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)