Sparekonomens tips – så står du stadigt när börsen faller

Privatekonomi /
2 minuters läsning
Sparekonomens tips – så står du stadigt när börsen faller

Kinesiska regleringar, fortsatt virusspridning och stor osäkerhet kring nästa räntedrag från den amerikanska centralbanken. Som sparare är det lätt att börja darra på manschetterna när orosmolnen på börsen blåser in. Här är Shoka Åhrmans 5 tips för att behålla lugnet när marknaden gungar.

1. Håll blicken vid horisonten 

Som sparare kan det kännas frestande att fly hetluften på börsen och ro vinsterna i hamn innan det är för sent. Men är du långsiktig i ditt sparande så gäller det gamla uttrycket "sitt still i båten". Sannolikt kommer marknaden att hinna vända upp och ner många gånger innan ditt sparande ska realiseras. Fäst därför blicken på målet, följ din sparplan och låt svängningarna jämna ut sig över tiden.

2. Rätt plats vid rätt tidpunkt

Kommer det gå upp eller ner? Det är 10 000 kronorsfrågan som alla sparare vill ha svaret på men som är omöjlig att besvara. Grundregeln är att aldrig ha sparande som du behöver inom en snar framtid på börsen. Genom att se över ditt sparande då och då, och anpassa risken efter när du behöver pengarna, blir det lättare att behålla lugnet när osäkerheten tilltar.

3. Vänd dövörat till

Att försöka tajma marknaden genom att pricka in toppar och dalar är näst intill omöjligt. Men beteendeekonomin visar att vi människor (även om vi ofta vill se oss som rationella) till stor del låter våra känslor ligga till grund för besluten som vi fattar. Som sparare är det lätt att falla in i flockbeteendet och basera investeringsvalen på hur andra agerar. Försök därför att undvika att inte läsa in alltför mycket i exempelvis tidningsrubriker och topplistor. 

4. Sprid dina risker

Du har säkert hört det förr men ett bra sätt att undvika att sätta hjärtat i halsgropen vid plötsliga marknadsrörelser är att sprida riskerna. Se till att du har en god riskspridning i portföljen genom en bra balans av olika tillgångsslag, och att du inte har en alltför stor exponering mot enskilda branscher och regioner.

5. Fortsätt spara!

Förutom att ha en god fördelning av olika tillgångar finns det faktiskt ytterligare ett sätt att sprida sina risker på – nämligen genom att spara regelbundet. Om du avsätter pengar löpande, exempelvis i ett månadssparande i fonder, kan du köpa i både upp och nedgång, och sprida ut dina risker över tiden. 


Skrivet av Shoka Åhrman, sparekonom SPP och expert i Compricers expertpanel.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Blancolån till kontantinsats?

3 minuters läsning

En undersökning som Stockholms Handelskammare gjort via Novus i sommar visar att det är vanligast att använda blancolånet för att köpa bil, båt, motorcykel eller annat fordon. 20 procent tar lån för renovering och 12 procent för att finansiera ...

Föregående artikel