Tilläggslån kan trigga amorteringskrav!

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Tilläggslån kan trigga amorteringskrav!

Ett tilläggslån på din nuvarande bostad kan trigga igång amorteringskravet om ditt totala lån blir högre än 50 procent av bostadens värde. Och amorteringstakten räknas på HELA lånet.


Den 1 juni börjar amorteringskravet att gälla för nya bolånetagare

Den vanligaste frågan jag har fått sedan förra veckans artikel i nyhetsbrevet (Klubbat: Amorteringskravet gäller från 1 juni i år!) är vad som gäller om du tar ett tilläggslån till ditt nuvarande bostadslån, t.ex. inför en renovering. En viktig fråga som det är bra att ha koll på. Här följer ett räkneexempel för att förtydliga kravet.

Amorteringstakten beräknas på HELA lånet – inte bara på tilläggslånet
 

Befintligt lån (taget före 1 juni 2016): 1 000 000 kr
Bostadens värde: 1 428 000 kr
Belåningsgrad: 70 %
Tilläggslån (tas efter 1 juli 2016): 50 000 kr
Amortering: 1 750 kr/mån


Den 2 juni 2016 tar du ett tilläggslån på 50 000 kronor för en renovering. Bostadens värde är oförändrad vilket innebär att du med tilläggslånet har en belåningsgrad på 73,5 procent. Det innebär att du måste börja amortera (eftersom du hamnar över 70 procent). Amorteringen kommer då att beräknas på hela ditt lånebelopp dvs. 1 050 000 kronor. Eftersom du ligger över 70 procent i belåningsgrad blir amorteringen 2 procent av 1 050 000 kronor, vilket blir 1 750 kronor i månaden, tills tilläggslånet är avbetalat.

I förra veckan röstade Riksdagens igenom förslaget om amorteringskrav. Alla partier utom SD står bakom förslaget från finansutskottet. Den 1 maj börjar lagen att gälla och amorteringskravet införs den 1 juni.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Skapa din egen sedelpress

2 minuters läsning

Hemligheten är att inte rivstarta, utan ha en tydlig plan där vi ökar ansträngningen i steg. Några som har koll på hur vi bygger en egen sedelpress är medlemmarna i 50 procents-klubben. De sparar mer än 50 procent av sin inkomst. Att spara halva lö...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)