Tilläggslån kan trigga amorteringskrav!

Lån / Bolån /
1 minuts läsning
Tilläggslån kan trigga amorteringskrav!

Ett tilläggslån på din nuvarande bostad kan trigga igång amorteringskravet om ditt totala lån blir högre än 50 procent av bostadens värde. Och amorteringstakten räknas på HELA lånet.


Den 1 juni börjar amorteringskravet att gälla för nya bolånetagare

Den vanligaste frågan jag har fått sedan förra veckans artikel i nyhetsbrevet (Klubbat: Amorteringskravet gäller från 1 juni i år!) är vad som gäller om du tar ett tilläggslån till ditt nuvarande bostadslån, t.ex. inför en renovering. En viktig fråga som det är bra att ha koll på. Här följer ett räkneexempel för att förtydliga kravet.

Amorteringstakten beräknas på HELA lånet – inte bara på tilläggslånet
 

Befintligt lån (taget före 1 juni 2016): 1 000 000 kr
Bostadens värde: 1 428 000 kr
Belåningsgrad: 70 %
Tilläggslån (tas efter 1 juli 2016): 50 000 kr
Amortering: 1 750 kr/mån


Den 2 juni 2016 tar du ett tilläggslån på 50 000 kronor för en renovering. Bostadens värde är oförändrad vilket innebär att du med tilläggslånet har en belåningsgrad på 73,5 procent. Det innebär att du måste börja amortera (eftersom du hamnar över 70 procent). Amorteringen kommer då att beräknas på hela ditt lånebelopp dvs. 1 050 000 kronor. Eftersom du ligger över 70 procent i belåningsgrad blir amorteringen 2 procent av 1 050 000 kronor, vilket blir 1 750 kronor i månaden, tills tilläggslånet är avbetalat.

I förra veckan röstade Riksdagens igenom förslaget om amorteringskrav. Alla partier utom SD står bakom förslaget från finansutskottet. Den 1 maj börjar lagen att gälla och amorteringskravet införs den 1 juni.


Skriven av: Christina Söderberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.soderberg@compricer.se


Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Skapa din egen sedelpress

2 minuters läsning

Hemligheten är att inte rivstarta, utan ha en tydlig plan där vi ökar ansträngningen i steg. Några som har koll på hur vi bygger en egen sedelpress är medlemmarna i 50 procents-klubben. De sparar mer än 50 procent av sin inkomst. Att spara halva lö...

Föregående artikel