Välj rätt elavtal - pengar att spara!

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Välj rätt elavtal - pengar att spara!

Se till att du inte har ett anvisningsavtal, jämför priserna och se över din elförbrukning.

Pengarna du betalar för din el går troligtvis till två olika bolag: ett elnätsbolag och ett elhandelsbolag. Elnätsbolaget äger elnätet där du bor och levererar elen till din bostad. I och med att elnätsbolagen har ett så kallat naturligt monopol är du tvungen att ha ett visst elnätsbolag. Här kan du alltså inte göra något för att få ner priset. 

Elhandelsbolaget däremot är det bolag du köper själva elen ifrån. Elhandelsbolagen köper in el från elbörsen Nordpool och säljer den vidare till sina kunder. Här har du möjlighet att byta till det bolag som har bäst erbjudande. Nedan följer fyra punkter som du bör gå igenom för att spara maximalt på dina elkostnader.

 1. Gör ett aktivt val. Det viktigaste du kan göra för att få ner din elkostnad är att göra ett aktivt val av elhandelsbolag. Gör du inte det får du ett anvisningsavtal (även kallat tillsvidareavtal) via ditt elnätsbolag. Dessa avtal kostar i genomsnitt 30 procent mer än vanliga avtal, de dyraste kostar upp till 60 procent mer.
   
 2. Jämför priserna. Det finns över hundra elhandelsbolag att välja mellan. Priserna skiljer sig rejält mellan bolagen och inte sällan har de kampanjer med bättre priser, vilket gör att det lönar sig att jämföra ofta. Vill du slippa kontakta flera elhandelsbolag kan du jämföra alla hos jämförelsetjänster som Compricer. Vi hjälper även till med bytet. Jämför el här >>
   
 3. Rörligt eller bundet avtal? Du kan välja mellan att ha ett rörligt eller ett bundet elavtal. Om du har en ansträngd ekonomi och kan få svårt att klara av höga elräkningar under en period kan det vara bra att välja ett bundet avtal. Det blir lite som en försäkring. Om du klarar av svängningarna är ett rörligt avtal historiskt sett oftast bättre, med reservation för att väldigt långa och kalla vintrar kan ge ett underskott i elproduktionen med ovanligt höga priser som följd.

 4. Se över din energiförbrukning.
  - Byt till lågenergilampor. De håller längre och förbrukar mindre energi. 
  - Handdiska inte under rinnande vatten.
  - Kör diskmaskinen på ekonomiläge. Fyll den innan du kör igång den.
  - Duscha inte för länge och duscha hellre än att bada. 
  - Stäng av handdukstorken och golvvärmeslingorna när de inte behövs.
  - Fyll tvättmaskinen innan tvätt. Tvätta inte i onödigt höga temperaturer.
  - Sänk värmen inomhus och sänk ännu mer när du ska resa bort.
  - Ställ inte möbler för nära element. Täta fönster och dörrar.


(0:41 min)

Läst klart? Dags att jämföra elavtal!

Ange ditt postnummer nedan och hitta ett bra elavtal.

123 45

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

4 tips om du behöver ta ett privatlån

1 minuts läsning

Här följer 4 tips om du står inför att ta ett privatlån. Ställ dig frågan: Måste jag ta detta lån eller kan jag spara ihop pengarna först. Tänk på att det aldrig är roligare att betala för något i efterhand. ...

Föregående artikel
Borde jag byta från fondkonto till ISK?
2 minuters läsning