Vilken fond skall jag välja istället för Nordea Stratega?

Privatekonomi /
1 minuts läsning
Vilken fond skall jag välja istället för Nordea Stratega?

FRÅGA: Har fått information om att Nordea strategafond skall vara en s.k. fond i fond med hög avgift. Vad välja istället?

SVAR: 
Nordea Stratega - dyrt och dåligt

Du är rätt informerad. Stratega-fonderna som finns i olika varianter; Nordea Stratega 10, Nordea Stratega 30, Nordea Stratega 50 och Nordea Stratega 70 är fond-i-fonder med höga avgifter på 1,0-1,6 procent.

Vi har de senaste två åren placerat dem på andra plats i vår årliga lista över finansbranschens skitprodukter där just den höga avgiften och sättet fonderna säljs in på är den huvudsakliga kritiken. Så sent som i april i år gjorde dessutom svt ett längre inslag som ifrågasatte hur två fondförvaltare kan dra in 1,5 miljarder per år.

Vad är en lagom del aktier/aktiefonder?

Den fråga vi tycker är svårast är hur stor del av pengarna du ska placera i aktiemarknaden respektive i någonting som är säkrare på kort sikt. Här tycker vi att det du ska fundera över är din sparhorisont. Riktigt långsiktigt sparande ska vara på aktiemarknaden medan pengar du ska ha de närmaste åren är tryggare på ett sparkonto. Det är möjligt att den fördelning du har idag i din Stratega-fond är den du ska ha, men passa gärna på att fundera över vad som är rätt aktieandel för dig

Hur blanda själv?

När du väl bestämt dig för att hur mycket pengar som ska placeras kortsiktigt säkert och hur mycket du ska placera på aktiemarknaden rekommenderar vi:

  1. Ett sparkonto med insättningsgaranti och åtminstone lite ränta för de kortsiktigt säkra pengarna
     
  2. En aktiefond på ett ISK för den långsiktiga delen


För dig som är Nordea-kund skulle t.ex. 100 000 kronor i Nordea Stratega 50 enkelt kunna ersättas med att sätta in 50 000 kronor i fonden SPP Aktiefond Global samt 50 000 kronor på ett sparkonto hos någon nischbank som i skrivande stund skulle ge c:a 0,9 procent ränta.

I allmänhet skulle vi rekommendera att spara hos någon av nätbankerna Avanza eller Nordnet istället där det finns ännu billigare globala aktiefonder att tillgå och dessutom vettiga tillväxtmarknadsfonder och småbolagsfonder för den som vill ha krydda till sin globalfond.

Svaret på vår läsares fråga är skrivet av Patrick Siegbahn, Placeringsrådgivare Småspararguiden och expert i Compricers expertpanel.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Sparekonomens tips – så står du stadigt när börsen faller

2 minuters läsning

1. Håll blicken vid horisonten  Som sparare kan det kännas frestande att fly hetluften på börsen och ro vinsterna i hamn innan det är för sent. Men är du långsiktig i ditt sparande så gäller det gamla uttrycket "sitt still i b&ari...

Föregående artikel