Skall man ha låneskydd på bolånet?

Patrick Siegbahn
Patrick Siegbahn
2 minuters läsning
Skall man ha låneskydd på bolånet?

Tycker ni att man ska ha låneskydd på sitt bolån? Bankerna säger ju alltid att det är viktigt, men det kostar ju en slant.

Vad är låneskydd?
Låneskydd är en försäkring kopplad till bolånet. Vad den täcker är lite olika. Om ni är två stycken som tar lån ihop ger den oftast pengar till den kvarlevande ifall en av er dör. Ibland täcker låneskyddet också saker som arbetslöshet eller om du inte kan arbeta pga av sjukdom eller olycksfall.

Vi avråder
Vi är skeptiska till låneskydd för att de brukar vara dyra och innebär inlåsningseffekter. Så här beskriver vi saken i vår bok Mer pengar för pengarna:

Vi avråder dig från att teckna ett sådant skydd eftersom det kopplar ihop livförsäkringen med lånet hos just den banken. Skulle du bli sjuk har du alltid rätt att behålla en gammal livförsäkring, men det kan vara svårt att teckna en ny någon annanstans. Om livförsäkringen då är kopplad till bolånet betyder det att du inte kan byta bank för ditt lån. Och är du låst till en bank har du ett dåligt förhandlingsläge när du ska omförhandla lånen. Banken kan utnyttja det genom att ge dig högre ränta än vad du annars skulle ha fått.

Vad ska du göra istället?
I allmänhet rekommenderar vi att fundera på vilken total ekonomisk kompensation dina efterlevande skulle behöva om du dog imorgon och sedan snegla på alternativen till låneskydd. Här kommer en sammanställning, också hämtade från vår bok:

Småsparguiden Låneskydd

Vi rekommenderar också att kolla upp vad som händer om du blir arbetslös. Är du med i en A-kassa? Hur mycket får du därifrån?

Har du en hög inkomst och utgifter därefter kanske du ska ha en inkomstförsäkring utöver A-kassan. Det kan du ofta få via ditt fackförbund. 


ersättningskollen.se kan du kolla hur mycket pengar du får om du blir sjukskriven. Tycker du att det är för lite kan du överväga att teckna en extra sjukförsäkring.

Vill du teckna en inkomstförsäkring kan du jämföra och ansöka här: Hitta rätt inkomstförsäkring till rätt pris

Patrick Siegbahn

Om skribenten

Patrick Siegbahn, Placeringsrådgivare Småspararguiden

Patrick Siegbahn är placeringsrådgivare och grävande konsumentaktivist på den oberoende rådgivningstjänsten Småspararguiden. Patrick har en bakgrund på som analytiker på hedgefond och riskexpert på Finansinspektionen. Han brinner för konsumentfrågor, är känd för att ha avslöjat skandalbolaget Allra och har fått utmärkelsen Blåslampan av Sveriges Konsumenter och Råd & Rön.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

15 tips som fyller på plånboken efter semestern

2 minuters läsning

Du är inte ensam. I snitt gör en familj i Sverige av med närmare 20.000 kronor under sommarsemestern och det är lätt hänt att kostnaderna skenar iväg när utflykter, inträdesbiljetter, bensin och mat med mera ska betalas. Här får du n&arin...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)