Ha inte räntefonder i ditt Investeringssparkonto

Nicklas Andersson
Nicklas Andersson
1 minuts läsning
Ha inte räntefonder i ditt Investeringssparkonto

Jag har hört att man inte ska ha en räntefond i ett ISK. Kan du förklara varför tack!

Investeringssparkontot (ISK) är en schablonbeskattad sparform som både förenklar sparandet och sänker skatten för många. Istället för att deklarera varje enskild affär och beskatta eventuell vinst med 30 procent kapitalskatt så utgår man ifrån en schablonintäkt, som i sin tur beskattas med 30 procent. För år 2021 uppgår schablonintäkten till 1,25 %. Det innebär att du antas ha fått en avkastning på 1 250 kronor per 100 000 kronor kontovärde. Den avkastningen beskattas sedan med 30 % vilket innebär att skatten i slutändan landar på 375 kronor per 100 000 kronor kontovärde, förenklat.

För att sparformen ska vara attraktiv så behöver din förväntade avkastning överstiga schablonintäkten som i skrivande stund uppgår till 1,25 %. Inte nödvändigtvis varje år, då investeringar tenderar att svänga, men som ett snitt över tid. Dessutom bör du gärna ha en marginal på någon procentenhet ytterligare då schablonintäkten/schablonräntan förändras årligen.

Om din avkastning inte överstiger schablonintäkten så är det helt enkelt bättre att ha sitt sparande i en depå med vanlig traditionell kapitalbeskattning. Just när det kommer till räntesparande så är den förväntade avkastningen mycket låg, givet det unika lågränteklimatet vi befinner oss i. Risken är därmed stor att din verkliga avkastning understiger schablonintäkten och då är det skattemässigt mer förmånligt med traditionell beskattning.

För att exemplifiera kan vi anta att du har en ränteplacering på 100 000 kronor med en avkastning på 1 % under ett enskilt år. Avkastningen uppgår då alltså till 1 000 kronor. På investeringssparkontot skulle du betala 30 % skatt på schablonintäkten 1 250 kronor (1,25 %) vilket blir 375 kronor medan skatten med vanlig traditionell beskattning skulle landa på 300 kronor, alltså 30 % kapitalskatt på 1 000 kronor verklig avkastning.

Nicklas Andersson

Om skribenten

Nicklas Andersson, Sparekonom Avanza

Nicklas Andersson är Sparekonom på Avanza och har flera års erfarenhet av privatekonomiska frågor. Han arbetar dagligen med att vägleda, inspirera och motivera till en bättre privatekonomi och ett bättre sparande med en förkärlek för aktiemarknaden.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Vi betalar 7 miljarder i onödiga bolånekostnader

1 minuts läsning

Vi förlorar 7 miljarder kronor om året Skandiabanken har jämfört uppgifter (genomsnittlig lånekostnad) från Statistiska Centralbyrån och Skandias snittränta och kommit fram till att hushållen betalar nästan 7 miljarder kronor om ...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)