Ha inte räntefonder i ditt Investeringssparkonto

Spara pengar /
1 minuts läsning
Ha inte räntefonder i ditt Investeringssparkonto

Jag har hört att man inte ska ha en räntefond i ett ISK. Kan du förklara varför tack!

Investeringssparkontot (ISK) är en schablonbeskattad sparform som både förenklar sparandet och sänker skatten för många. Istället för att deklarera varje enskild affär och beskatta eventuell vinst med 30 procent kapitalskatt så utgår man ifrån en schablonintäkt, som i sin tur beskattas med 30 procent. För år 2021 uppgår schablonintäkten till 1,25 %. Det innebär att du antas ha fått en avkastning på 1 250 kronor per 100 000 kronor kontovärde. Den avkastningen beskattas sedan med 30 % vilket innebär att skatten i slutändan landar på 375 kronor per 100 000 kronor kontovärde, förenklat.

För att sparformen ska vara attraktiv så behöver din förväntade avkastning överstiga schablonintäkten som i skrivande stund uppgår till 1,25 %. Inte nödvändigtvis varje år, då investeringar tenderar att svänga, men som ett snitt över tid. Dessutom bör du gärna ha en marginal på någon procentenhet ytterligare då schablonintäkten/schablonräntan förändras årligen.

Om din avkastning inte överstiger schablonintäkten så är det helt enkelt bättre att ha sitt sparande i en depå med vanlig traditionell kapitalbeskattning. Just när det kommer till räntesparande så är den förväntade avkastningen mycket låg, givet det unika lågränteklimatet vi befinner oss i. Risken är därmed stor att din verkliga avkastning understiger schablonintäkten och då är det skattemässigt mer förmånligt med traditionell beskattning.

För att exemplifiera kan vi anta att du har en ränteplacering på 100 000 kronor med en avkastning på 1 % under ett enskilt år. Avkastningen uppgår då alltså till 1 000 kronor. På investeringssparkontot skulle du betala 30 % skatt på schablonintäkten 1 250 kronor (1,25 %) vilket blir 375 kronor medan skatten med vanlig traditionell beskattning skulle landa på 300 kronor, alltså 30 % kapitalskatt på 1 000 kronor verklig avkastning.

Svaret på vår läsares fråga är skrivet av Nicklas Andersson, Sparekonom Avanza och expert i Compricers expertpanel.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Vi betalar 7 miljarder i onödiga bolånekostnader

1 minuts läsning

Vi förlorar 7 miljarder kronor om året Skandiabanken har jämfört uppgifter från Statistiska Centralbyrån (genomsnittlig lånekostnad) och Skandias snittränta och kommit fram till att hushållen betalar nästan 7 miljarder kronor om året...

Föregående artikel