Vill du att dina anhöriga ska få din intjänade pension om du går bort? Läs då detta.

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Vill du att dina anhöriga ska få din intjänade pension om du går bort? Läs då detta.

Efterlevandeskydd, ibland kallat återbetalningsskydd, är något som du själv måste välja för att få. Du bör också välja vem som ska få din pension om du går bort. Väljer du bort skyddet ökar din egen pension.

Efterlevandeskydd i tjänstepensionen

Efterlevandeskyddet i tjänstepensionen ger din eller dina förmånstagare rätt till hela eller delar av innestående pensionskapital om du avlider. Förmånstagare kan vara maka/make, registrerad partner, sambo, barn, styvbarn, fosterbarn och tidigare make eller maka, registrerad partner eller sambo. Om du vill att någon annan ska vara förmånstagare måste du anmäla det genom ett särskild förmånstagarförordnande.
 
Väljer du bort skyddet för att få ut en högre pension (10–20 procent enligt beräkningar från AMF) går eventuella återstående pensionspengar till en pott som kallas arvsvinst när du går bort. Potten används för att finansiera pensionsökningen för dem som väljer bort efterlevandeskyddet.
 
Är du ensamstående och/eller har vuxna självförsörjande barn kan det vara bra att fundera över behovet av efterlevandeskydd. Kanske behöver du pengarna arvsvinsterna ger för egen del? Har du däremot försörjningsansvar för dina barn eller din partner ger efterlevandeskyddet en ekonomisk trygghet. 
 
Skyddet kan både läggas till och tas bort medan du fortfarande arbetar, men det kan krävas en hälsodeklaration. När du har börjat ta ut din tjänstepension går det inte att lägga till efterlevandeskyddet om du har tagit bort det.

Hur vet du vad du har och hur gör du förändringar?

I det kuvert som skickas ut om din tjänstepension en gång om året kan du se om du har efterlevandeskydd. Du kan också ta reda på detta genom att ringa eller logga in på din valcentral eller ditt tjänstepensionsbolag. Vill du ta bort eller lägga till efterlevandeskydd behöver du i de flesta fall fylla i en blankett som du får från valcentralen eller från ditt tjänstepensionsbolag.
 

Efterlevandeskydd i din premiepension
 
När du ansöker om att ta ut din premiepension kan du välja till ett efterlevandeskydd, vilket gör att din pension betalas ut till närstående om du skulle avlida. Väljer du till skyddet kommer din pension att bli något lägre. Olika uträkningar visar på olika siffror, men ett exempel från Pensionsmyndigheten säger att du om du får 500 kronor i månaden utan efterlevandeskydd får 390 kronor i månaden med. Det betyder att du får nästan 28 procent högre premiepension utan efterlevandeskydd.

Om du väljer till efterlevandeskyddet kan du inte ångra dig senare och ta bort det. Om man skiljer sig eller om ens samboförhållande/partnerskap upphör, upphör dock även skyddet om partnern var förmånstagare för det.
 
Du måste själv fundera över om du vill ha ett efterlevandeskydd eller inte. Har du barn och/eller en partner som skulle vara i stort behov av din premiepension om du avlider så ska du välja skyddet. Annars väljer du bort det och njuter av en högre pension. 
 
Observera att möjligheten endast gäller premiepensionen. Det finns inget efterlevandeskydd för inkomstpensionen. Om du avlider går dessa pengar tillbaka till systemet.

Här pratar jag om återbetalningsskydd med Charlie och Mathias från podden Ekonomi PÅ RIKTIGT (2:20 min).
 


 
Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Så får du ihop pengar till kontantinsatsen (komplett guide)

11 minuters läsning

Det kan kännas hopplöst när du inser hur mycket pengar du behöver för att kunna köpa ett eget boende, men som tur är finns det en hel del du kan göra för att få ihop till kontantinsatsen. Vi ger dig tipsen du behöver för att kunna sm...

Föregående artikel
När ditt barn gjort köp som du inte godkänt - vad gäller?
7 minuters läsning