Var smart – amortera lagom

Den som har bostadslån ställs ofta inför frågan vad som är smartast - spara så mycket man kan till oförutsedda utgifter eller amortera så mycket som möjligt på lånet? Svaret är inte självklart.

Utlåningsräntan är alltid högre än inlåningsräntan - annars skulle bankerna inte överleva. Det innebär i praktiken att du knappast kan få lika hög sparränta som den du måste betala på ditt lån. Tänk den tanken hela vägen ut, och du finner att den bästa sparränta du kan få - det är att amortera så mycket som möjligt på lånet. Amorteringen är ju ingen avgift till banken, utan ett sätt att minska din skuld.

Alternativet är att avstå från att amortera och i stället sätta in pengarna på ett högräntekonto. Även om det krasst ekonomiskt är en sämre affär, kan det ändå vara bättre. Fördelen är att du har tillgång till pengarna och kan använda dem om diskmaskinen går sönder eller du hittar en superbillig resa till Thailand.

I valet mellan att spara och amortera är många gånger den gyllene medelvägen att föredra. Fördela ditt sparutrymme på både amortering och sparande.

Jämför sparkonton idag >>
Senaste från Expertpanelen
2021-10-20

Fråga: Hur räknar man ut historiskt eller framtida penningvärde?

Läs mer här

Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Toyota toyota avensis
  • Lägst årskostnad 4 257 kr
  • Högst årskostnad 6 862 kr
  • Att spara 2 605 kr

Jämför bilförsäkring

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här