Svårt att få lån?

Det finns många orsaker till varför en bank nekar till ett lån. Hitta en långivare som kan ge ett lån när andra sagt nej.
Nstart
Nstart

Nstart

Sedan 2016 har vi hjälpt människor att vända sin ekonomi. De kan ha gått fel av olika anledningar, men de allra flesta har gemensamt att de är förvånade, och undrar hur just de har hamnat snett.

Ofta är det resultatet av en nedåtgående resa som börjar med ett praktiskt lån eller en enkel avbetalning. Kanske för en ny bil, en lite större båt eller en väldigt mycket större tv. En då enkel och snabb lösning.

Betalningsanmärkningar och skuld hos Kronofogden accepteras.

Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 160 000 kr till 19,95% rörlig ränta med en återbetalningstid på 9 år, med 108 avbetalningar om 3 228 kr och 995 kr i uppläggningsavgift samt 29 kr i aviavgift ger en effektiv ränta på totalt 22,45%. Totalt att återbetala blir 349 629 kr.

Läs mer
Snittränta (juni)
20,50 % - 33,85 %
Lånebelopp
30 000 - 500 000 kr
Säkerhet
Inget krav på säkerhet
Avgifter
Startavg. 995kr, Aviavg 29kr
Effektiv ränta
19,47 % - 33,45 %
Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 160 000 kr till 19,95% rörlig ränta med en återbetalningstid på 9 år, med 108 avbetalningar om 3 228 kr och 995 kr i uppläggningsavgift samt 29 kr i aviavgift ger en effektiv ränta på totalt 22,45%. Totalt att återbetala blir 349 629 kr.2024-06-11
Marginalen
Marginalen

Marginalen

Marginalen Bank kan hjälpa dig som har svårt att få lån hos andra banker.

- Hos oss finns möjlighet att behålla dina befintliga bolån
- Fast bindningstid på endast 12 månader
- Inga dolda avgifter

Läs mer
Snittränta (juni)
6,54 %
Lånebelopp
150 000 - 10 000 000 kr
Säkerhet
Villa, radhus, fritidshus eller bostadsrätt
Avgifter
Kredithanteringsavg. 3500kr, Upplägg.avg 1000kr Ev.räntepåslag
Räkneexempel: Ett standardlån på 1 500 000 kr med vår nominella exempelränta på 6,80 %, löptid på 50 år och månatlig amortering ger en effektiv ränta på 7,06 %, inkl. uppläggningsavgift 1 000 kr, kredithanteringsavgift 3 500 kr och aviavgift 15 kr. Antal betalningar är 600 och om räntan är oförändrad under lånets löptid så är genomsnittlig månadskostnad 6 780 kr/mån, totalt belopp att betala är 4 067 750 kr. Exemplet uppdaterat januari 2024.
Svea Bank Bolån
Snittränta (juni)
6,7 %
Lånebelopp
300 000 - 8 000 000 kr
Säkerhet
Villa, radhus, bostadsrätt eller fritidshus
Avgifter
Upplägg.avg. 8000kr
Räkneexempel: Lånebelopp: 1.000.000 kr, Löptid: 50 år, Nominell rörlig ränta: 4,95 %, Uppläggningsavgift: 8 000 kr, Adm avgift/mån: 25 kr, Månadsbetalning efter 6 månader: 5.782 kr, Effektivränta: 5,18%. Total betalning: 2 262 563 kr. Antal avbetalningar 600 kr. 2023-12-21.
BlueStep Bank
Snittränta (juni)
7,36 %
Lånebelopp
300 000 - 15 000 000 kr
Säkerhet
Villa, radhus, bostadsrätt eller fritidshus
Avgifter
Upplägg.avg. 1850kr, Värderingsavg. 1995kr Ev. räntepåslag
Räkneexempel: I ett räkneexempel hos Bluestep Bank på 1 500 000 kr med rörlig nominell ränta på 6,7%, 3 månaders rörlig ränta, löptid på 40 år och månatlig amortering är den effektiva räntan 6,96%. Detta inkluderar uppläggningsavgift (2 495 kr) och aviavgift (20 kr/månad för autogiro). Totalt belopp att betala är 3 924 960 kr. Antal betalningar till Bluestep Bank under 40 år är 480 st, vilket innebär en genomsnittlig månadskostnad om 8 179 kr. Detta exempel gäller lån med säkerhet i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt. Exemplet baseras på aktuell ränta den 13 november 2023.
Compricer är en del av Schibsted
Compricer är en del av
Via mejl bjuder Compricer slumpmässigt in en del av sina kunder att lämna recensioner. Genomsnittligt betyg beräknas baserat på alla lämnande omdömen hos Trustpilot, oavsett om de kommer från verifierade kunder eller inte, med beaktande av faktorer som aktualitet, mängd och stjärnbetyg.

Om du har svårt att få lån

Om du har svårt att få lån
Har du försökt få ett lån men blivit nekad av flera långivare? Då kan vår tjänst hjälpa dig att öka chansen att hitta ett lån. Vi har samlat olika svenska banker och långivare som anstränger sig lite mer än andra för att se om du kan få ett lån. Här kan du jämföra lånebelopp, räntor och avgifter på både lån med och utan säkerhet.

Det behöver inte vara omöjligt att få ett lån


Om du blivit nekad av flera olika långivare kan det kännas som en omöjlighet att få ett lån. Många långivare följer en standardiserad process för vilka kunder de beviljar ett lån. Faller du bara lite utanför den ramen så blir det ett nej - oavsett om du faktiskt skulle kunna betala räntor och amorteringar på lånet.

Som tur är finns det långivare som anstränger sig lite mer och tittar på din nuvarande betalningsförmåga för att bedöma om de kan erbjuda dig ett lån. Exempel på sådana långivare hittar du i vår tjänst ovan.

Få lån när alla säger nej


Många låntagare kan ha en fullgod återbetalningsförmåga idag trots att de har en gammal betalningsanmärkning, saknar fast inkomst eller anställning. Långivarna i vår tjänst förstår att det inte alltid går att följa en standardiserad process och erbjuder anpassade villkor till de som har svårt att få lån hos de traditionella bankerna.

Situationer som kan göra det svårt att få ett lån

Situationer som kan göra det svårt att få ett lån

Få lån trots många kreditupplysningar


Om du försökt få ett lån och ansökt hos många olika långivare är risken stor att det tagits många kreditupplysningar på dig. Hos många banker kan det ses som negativt och göra det svårt att få ett lån.

För många kreditupplysningar, eller UCs som det även kallas, kan sänka din kreditvärdighet och därmed är det många banker som stänger dörren till ett beviljat lån. Som tur är finns det långivare som ser till din återbetalningsförmåga istället för hur många kreditupplysningar du har i ett register.

Få lån trots betalningsanmärkningar


Har du försökt att få ett lån hos banken men blivit nekad på grund av att du har en eller flera betalningsanmärkningar? Eller har du en anmärkning idag och undrar om det går att få ett lån? Många banker säger nej till den som har en betalningsanmärkning vilket beror på att de anser att en anmärkning gör dig icke kreditvärdig.

Men så behöver naturligtvis inte vara fallet. En anmärkning kan uppstå av flera olika skäl och det är inte nödvändigtvis historien bakom som är intressant. Det kan vara så enkelt som att du varit sjuk och missat att betala en räkning som lett till en betalningsanmärkning, eller en tvist kring en skuld som sedan gått till inkasso.

I vår tjänst listar vi långivare som kan erbjuda dig som har en anmärkning ett lån. Det viktiga är din betalningsförmåga idag.

Få lån utan fast inkomst eller anställning


Arbetar du som projektanställd, vikarie, egen företagare eller liknande och har svårt att få ett lån? Du är inte ensam. Det finns många anställningsformer och situationer som gör att bankerna nekar till ett lån. Trots att du klarar av att betala räntor och amorteringar på lånet.

Anställningsformer som kan göra det svårt att få ett lån:

 • Visstidsanställning
 • Projektanställning
 • Vikarie, vikariat
 • Timanställd
 • Säsongsanställd
 • Behovsanställd
 • Frilansare
 • Giganställd, tillfälliga jobb så kallade gig
 • Egenföretagare med enskild firma
 • Konsult med eget företag
 • Nyinflyttad med arbete

Tillhör du någon av kategorierna ovan och vill ha ett lån? Då kan du prova att kontakta långivarna i tjänsten och se vad de kan erbjuda dig. För dem är det viktigaste inte vilken anställningsform du har. Det viktiga är din kreditvärdighet och betalningsförmåga.

Öka dina chanser att få ett lån

Öka dina chanser att få ett lån
Det finns många olika saker du kan göra för att öka chansen att få ett lån:

 1. Kolla din kreditvärdighet hos exempelvis UC
 2. Minska antalet kreditupplysningar om möjligt - kan du vänta med att ansöka om ett lån tills en eller flera upplysningar försvunnit från registren?
 3. Minska dina skulder - finns det sätt för dig att sänka eventuella skulder du har idag? Kanske genom att sälja något?
 4. Samla dina lån och krediter hos en enda långivare - på så vis kan du många gånger sänka både din ränta och månadskostnad
 5. Betala fakturor och räkningar i tid - missar du en betalning och den skulle gå så långt som till att du får en betalningsanmärkning så är den registrerad på dig i tre år och bidrar till att du får en sämre kreditvärdighet
 6. Gör det troligt för långivaren att du är kreditvärdig - visa upp lönebesked och eventuella andra dokument som styrker din trovärdighet som låntagare
 7. Ha en medlåntagare på lånet och/eller en borgensman
 8. Ansök om ett mindre lån
 9. Säg upp outnyttjade kreditkort
 10. Jämför olika långivare

Risker med lån


Alla lån innebär risker för din ekonomi. Pengarna du lånat ska du någon gång betala tillbaka och dessutom måste du betala ränta på lånet under tiden. Skulle något inträffa som gör att du får svårigheter i din ekonomi (arbetslöshet, sjukdom, olycksfall eller separation med mera) så måste du ändå betala för ditt lån. Räntorna kan även stiga och göra lånet dyrare än vad du hade räknat med från början.

Fundera alltid på riskerna innan du tar ett lån och om du har råd med det.

Om oss

Om oss på Compricer
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi och varje dag hjälper vi tusentals svenskar att hitta bra lån.

Vi ägs av Schibsted, Skandinaviens största mediekoncern, som bland annat äger Aftonbladet, Svenska Dagbladet och Blocket med flera.

Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket samt står under Finansinspektionens tillsyn.

Vi har mycket nöjda kunder och det syns på Trustpilot där våra kunder gett oss betyget Utmärkt vilket är det bästa omdömet som går att få.

Vanliga frågor och svar om att ha svårt att få lån

Varför är det svårt att få lån?

I Sverige är kraven höga vid kreditgivning. Det gör att många banker och långivare inrättat standardiserade processer som gör det svårt för många individer att få ett lån - trots att de skulle kunna klara av att betala räntor och amorteringar.

Är det omöjligt att få lån för mig?

För att veta om du kan få ett lån eller inte måste du kontakta en långivare som gör en kreditbedömning.

Hur får man lån när alla säger nej?

Prova att kontakta långivarna i vår tjänst och se om de kan erbjuda dig ett lån.

Kan man få lån med många kreditupplysningar?

Även om det är svårt att få ett lån med många kreditupplysningar så behöver det inte vara en omöjlighet.

Kan man få lån med betalningsanmärkningar?

Även om det är svårt att få ett lån med betalningsanmärkningar så behöver det inte vara en omöjlighet.

Kan man få lån utan fast inkomst?

Det finns många långivare som kan erbjuda ett lån även till de som inte har en fast inkomst eller anställning. Det är din återbetalningsförmåga som avgör om du kan få ett lån.

Hur mycket lån kan jag få?

För att veta om och hur mycket lån du kan få måste du kontakta en långivare som gör en kreditbedömning.

Christina Sahlberg, Sparekonom

Granskad av

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.