• Helt kostnadsfritt
 • Ansökan är inte bindande
 • Personlig hjälp hela vägen
 • Endast en kreditupplysning

Så här går det till när vi fixar ditt bolån:

 1. Börja med att fylla i en ansökan här på hemsidan

 2. Din personliga handläggare hjälper dig genom hela processen. Vi använder BankID för att bekräfta din identitet

 3. Vi jämför erbjudanden från våra partners och presenterar dem för dig

 4. Vi hjälper dig sedan ta fram och behandla den information som efterfrågas av banken du valt

Bolåneräntor

Här ser du en översikt över officiella bolåneräntor just nu. Jämför bankernas listräntor samt snitträntor för bolån.

Bolån för dig som har svårt att få lån

Här ser du en översikt av aktörer som erbjuder bolån till dig som har svårt att få lån. Snitträntan avser december.

Christina Sahlberg - Compricers sparekonom
"Jag och mina kollegor brinner för att göra dig lite rikare. Våra handläggare finns här för att guida dig till ett bra bolån - från start till mål." Christina Sahlberg, Sparekonom
 • %
  100
  En av Sveriges 100 bästa sajter (IDG)
 • 700 000
  Nöjda kunder
 • Alltid
  Kostnadsfritt för dig

Bolån på Compricer

Vi på Compricer brinner för att hjälpa dig att hitta ett bra bolån. Sedan starten har vi hjälpt över 200 000 hushåll till ett bättre bolån och i snitt sparar en kund 6 000 kronor per år med vår tjänst.

Vi hjälper dig som vill jämföra, ansöka om nytt bolån eller flytta ett bolån du redan har.

Hur kan vi hjälpa dig?

Så hjälper vi dig hitta ett bra bolån


1. Skicka in din ansökan om bolån idag
2. En handläggare kontaktar dig och hjälper dig utifrån just ditt behov
3. Vi tar snacket med bankerna och presenterar det bästa erbjudandet för dig
4. Lånehandlingar skickas till dig av banken.

Klart!

Så enkelt är det att ansöka om bolån via oss och du får personlig hjälp hela vägen av din handläggare.

Vi kan hjälpa dig som vill ha ett bolån mellan 200 000 - 10 000 000 kronor. Vill du utöka ett befintligt bolån går det bra att låna ett mindre belopp men bolånets totala storlek måste överstiga 200 000 kronor.

Utöka ditt bolån - Så höjer du lånet


Har du redan ett bolån och vill låna pengar genom att utöka ditt bolån? Att höja ett bolån innebär att man tar ett nytt lån med bostaden eller fastigheten som säkerhet.

Vi hjälper dig som vill utöka bolånet. Gör din ansökan idag eller ring oss.

Så mycket kan du spara


I snitt sparar våra kunder 6 000 kronor om året efter vi hjälpt till med bolånet och många sparar betydligt mer än så.

Till synes små ränteskillnader kan göra en stor effekt på plånboken. Ett lån på två miljoner kronor med 2 procent i ränta kostar 40 000 kronor om året. Skulle du istället sänka din ränta till 1,50 procent kostar lånet 30 000 kronor om året. En skillnad på 10 000 kronor!

Det kan finnas mycket pengar att spara på att få en bra ränta på ditt bolån.

Inför din låneförhandling

Jämför bolån


Det kan finnas mycket pengar att spara på att jämföra bolån. Genom vår tjänst kan du vara säker på att du får kvalificerad hjälp att hitta ett bra bolån med låg ränta oavsett om du vill byta ett befintligt bolån eller ansöka om nytt bolån för första gången.

Ansöka om bolån


Har du hittat ett drömboende och vill ha ett bra bolån? Vi hjälper dig att redan från början hitta ett bostadslån med så låg ränta och bra villkor som möjligt. På så vis kan du lägga dina pengar på roligare saker än att betala för mycket till banken helt i onödan.

Flytta bolån


Har du redan ett bolån och vill se om du kan få ett bättre erbjudande någon annanstans? Skicka in din ansökan idag och se hur mycket bättre ränta du kan få via Compricer. Vi guidar dig hela vägen från start till mål när du ska flytta ditt bolån.

Byta bank


Många tror att det är krångligt att byta bank men det är faktiskt lättare än vad man kan tro. Du behöver inte flytta över alla dina affärer du har hos din nuvarande bank. Det räcker med att flytta bolånet. Snittkunden hos oss sparar 6 000 kronor om året på att göra det och många sparar mycket mer än så.

Lånelöfte


Har du börjat snegla på bostadsannonserna och drömmer om en ny bostad? Vi hjälper dig att få ett lånelöfte så du kan slå till på din drömbostad när den dyker upp. Ansökan gör du enkelt och smidigt direkt online.

4 snabba tips till ett bättre bolån

 • Skicka in din ansökan idag
 • Låt bankerna tävla om ditt lån
 • Välj det bästa erbjudandet
 • Skriv på lånehandlingarna

Bolånekalkyl

Räkna på ditt bolån


Det är alltid bra att räkna på vad ett bolån kostar. Det gör att du får en bättre överblick och kan känna en större trygghet med ditt lån. Våra handläggare hjälper dig gärna med att räkna på vad olika bolån kostar.

Nedan hittar du några vanliga kostnader som kan vara förknippade med ett bostadslån.

Ränta


Räntan uttrycks som en årsränta, till exempel 1,5 procent. Det innebär att bolånet kostar 1,5 procent av lånebeloppet varje år. För ett lån på en miljon kronor innebär det en kostnad på 15 000 kronor eller 1 250 kronor i månaden.

En del av räntekostnaden får du dra av i deklarationen. Det berättar vi mer om längre ned.

Uppläggningsavgift


En del banker kan ta en avgift för att lägga upp bolånet. Normalt ligger den på omkring 500 kronor.

Aviavgift


Aviavgift eller fakturaavgift kan tillkomma när banken skickar ut en räkning till dig. Denna går ofta att slippa om du väljer att betala bolånet via autogiro istället för att få hem en pappersfaktura.

Pantbrev


Pantbrev är bankens bevis på att de har en inteckning i din bostad (att de har lånat ut ett visst belopp med bostaden som säkerhet). Om banken måste ta ut nya pantbrev i samband med lånet kostar det 2 procent av beloppet + 375 kronor per brev.

Nya pantbrev kan bli aktuella om du vill utöka ditt bolån eller ta ett helt nytt lån där det saknas pantbrev för hela summan du vill låna.

För dig som bara vill flytta eller omförhandla ditt bolån behöver du inte tänka på extra kostnader för pantbrev.

Amortering


Amortering kallas det när du betalar av bolånet och är egentligen ingen kostnad. Du betalar ju av på lånet som då minskar i storlek.

Amortering tillsammans med ränta utgör summan på den avi du får från banken. Läs mer om amortering längre ned.

Månadskostnad på bolån


Vad kostar ett bolån? Det beror på hur mycket du lånar, vilken ränta du har och hur mycket du amorterar men låt oss göra ett enkelt räkneexempel.

Vi antar att vi har ett bolån på en miljon kronor och att räntan är 1,5 procent. Det blir 1 250 kronor att betala i månaden före ränteavdrag.

Vi har valt att amortera 2 procent av lånet om året vilket blir cirka 1 700 kronor i månaden.
Månadskostnaden för bolånet blir då: 1 250 kronor + 1 700 kronor = 2 950 kronor.

Ränteavdrag – Skattereduktion


Enligt nuvarande regler har du rätt att dra av 30 procent av din räntekostnad upp till 100 000 kronor. För belopp utöver det kan du dra av 21 procent.

Ränteavdraget är en skattereduktion som rapporteras in av banken och som sedan automatiskt hamnar i din deklaration året efter.

Det betyder att 30 procent av de räntor upp till 100 000 kronor som du betalar under ett år automatiskt dras av som en skattereduktion i deklarationen året efter.

Har du exempelvis betalat 15 000 kronor i räntor under ett år dras 4 500 kronor automatiskt av på skatten i deklarationen året efter.

Olika typer av bolån

Låna till bostad, hus och fritidshus


Ett bolån kan användas för att köpa en lägenhet, ett hus, radhus, fritidshus eller någon annan typ utav fastighet eller bostadsrätt. Oavsett vilken bostad du bor i eller funderar på att köpa kan vi hjälpa dig med att hitta rätt bolån.

Billigaste och bästa bolånet


Vilket bolån är då billigast och bäst? Det korta svaret är det bolån som har den lägsta räntan och de bästa villkoren. I praktiken är det inte riktigt så lätt. Bolån kan vara en snårig djungel och för den oinvigde finns det mängder av begrepp att lära sig.

När du gör en ansökan om bolån via Compricer ser våra handläggare till att hitta det bästa möjliga bolånet utifrån just dina förutsättningar. Tillsammans kan ni titta på de erbjudanden du fått och välja det som är billigast för dig.

Det finns ju trots allt så mycket roligare saker att lägga pengar på än att betala onödigt mycket i ränta till banken.

Topplån och bottenlån


Ibland kan en bank vilja dela upp ett bolån i två olika delar, ett topplån och ett bottenlån.

När du tar ett bolån har banken din bostad som säkerhet för lånet. En del banker kan då vilja dela upp lånet så att exempelvis 80 procent av lånet är ett bottenlån och resterande 20 procent är ett topplån. Normalt är räntan på topplånet lite högre än bottenlånet.

Topplån var vanligare förr och kan ofta förhandlas bort. Vet du med dig att du har ett topplån idag? Skicka in din ansökan idag så ska vi se om vi kan hjälpa dig att hitta ett bättre bolån med lägre ränta.

Rörligt eller bundet bolån


Alla som har eller ska skaffa bolån stöter någon gång på frågan om man vill ha ett rörligt eller bundet bolån.

Ett rörligt bolån innebär att räntan är bunden på tre månader. Eftersom bindningstiden är så kort pratar man om den som rörlig. Den rörliga räntan följer ränteutvecklingen på kort sikt vilket innebär att den kan gå upp och ned med kort varsel.

Ett bundet bolån innebär att räntan är fast under den bindningstid man valt och förändras alltså inte förrän bindningstiden löpt ut.

Generellt brukar man säga att ett rörligt bolån är billigast över tid men känner man att det är viktigt att veta hur hög räntan kommer vara framöver så kan man alltså välja att binda den.

Hur mycket kan du låna?

Belåningsgrad


Du har kanske stött på ordet belåningsgrad tidigare? Den har en stor betydelse för hur mycket du kan låna och vilken ränta du kan få.

Belåningsgraden är bolånets storlek i förhållande till bostadens värde.

Om du har ett bolån på en miljon kronor och din bostad är värd två miljoner kronor har du en belåningsgrad på 50 procent (1 mkr/2mkr = 0,50).

Bolånetak och kontantinsats


När du tar ett nytt bolån, eller utökar ett befintligt bolån, finns det något som kallas för bolånetak.

Bolånetaket infördes 2010 och innebär att du som mest kan låna 85 procent av värdet på din bostad. Resterande del, 15 procent, kallas för kontantinsats.

Kontantinsatsen är den del som du själv måste lägga in när du vill köpa en bostad och får alltså inte finansieras av ett bolån. Pengarna kan exempelvis komma från ett sparande, eller via familj och vänner med mera.

Det går att finansiera kontantinsatsen med ett så kallat blancolån. Ring våra handläggare på 08-5000 2000 så berättar vi mer.

Skuldkvotstak


När du ansöker om lånelöfte, tar ett bolån för första gången eller vill utöka ditt bolån använder sig bankerna av något som kallas för skuldkvotstak.

Det innebär att bankerna sätter en maxgräns för hur mycket du får låna i förhållande till din inkomst. Normalt ligger detta skuldkvotstak på mellan 5-6 gånger din årsinkomst före skatt. Är ni två som tar lånet tillsammans räknas bådas årsinkomst före skatt.

Amorteringsregler

Amorteringskravet


År 2016 infördes ett amorteringskrav i Sverige. Det innebär att alla nya bolån måste amorteras ned till minst 50 procent av bostadens värde.

Så här fungerar amorteringskravet:

Minst 2 procent av bolånet ska amorteras varje år tills belåningsgraden når 70 procent. Därefter ska minst 1 procent av lånet amorteras varje år tills belåningsgraden når 50 procent.

År 2018 infördes ett ytterligare amorteringskrav, även kallat amorteringskrav 2 eller skärpt amorteringskrav. Den gäller dig som tar ett nytt bolån som totalt överstiger 4,5 gånger hushållets årsinkomst före skatt. Förutom amorteringsreglerna ovan tillkommer det alltså ett krav om ytterligare 1 procents amortering per år.

Amorteringsfrihet på grund av corona


Under pandemin beslutade Finansinspektionen att införa amorteringsfrihet på bolån. Det innebar att den som önskade kunde slippa amortera på lånet. Amorteringsfriheten är borttagen sedan 31 augusti 2021.

Övrig information

Grönt bolån


En del banker erbjuder så kallat Grönt bolån. Det är en ränterabatt på 0,05 - 0,10 procentenheter för dig som bor i en energieffektiv bostad. Med energieffektiv bostad menas normalt alla bostäder som fått betyget A, B eller C i en energideklaration.

Har du betyget A, B eller C i din energideklaration kan du alltså få rabatt på ditt bolån hos många banker.

Har du inte en energideklaration, men tror att din bostad kan vara energieffektiv, kan det finnas pengar att spara på att låta genomföra en energideklaration och därefter ansöka om ett grönt bolån.

En del banker erbjuder även Grönt bolån om bostaden är Svanenmärkt, ett certifierat Passivhus eller en så kallad miljöbyggnad.

Låneskydd


De flesta banker erbjuder ett så kallat låneskydd. Det är en frivillig försäkring som kopplas till ditt bolån och som kan hjälpa till vid exempelvis arbetslöshet, olycka, sjukdom eller arbetslöshet.

Bolån med betalningsanmärkning


Många undrar om det går att få bolån med betalningsanmärkning. Det korta svaret är att det inte behöver vara ett hinder för att få ett bolån. När bankerna erbjuder dig ett lån gör de en kreditbedömning där de ser till helhetssituationen.

Har du en betalningsanmärkning kan chanserna att få ett bolån beviljat öka om du har en borgenär eller medlåntagare till lånet.

Om oss

Compricer Bolån


Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi och varje dag hjälper vi tusentals svenskar att hitta ett bra lån.

Vi ägs av Schibsted, Skandinaviens största mediekoncern, som bland annat äger Aftonbladet, Svenska Dagbladet och Blocket med flera.

Vi är registrerade som försäkringsdistributör och bostadskreditsförmedlare hos Bolagsverket samt står under Finansinspektionens tillsyn.

Våra rådgivare är experter på bolån och innehar en SwedSec-licens som innebär att de har de kunskaper som krävs för att få hantera bolån.

Vi har nöjda kunder och det syns på Trustpilot där våra kunder gett oss betyget Utmärkt vilket är det bästa omdömet som går att få.

Prata bolån med oss


Har du några frågor? Ring oss på 08-5000 2000 så pratar vi lite bolån tillsammans. Våra rådgivare är experter på bolån och finns här för att hjälpa dig.

Annars är du varmt välkommen att skicka in din kostnadsfria ansökan idag!

Vanliga frågor och svar om bolån

Vad är bolån?

Ett bolån är ett lån som används för att finansiera köp av en bostad. Exempelvis en bostadsrätt, ett hus eller ett fritidshus.

Hur jämför man bolån?

Skicka in din ansökan till Compricer så hjälper våra handläggare dig med ett hitta ett bra bolån med låg ränta.

Hur mycket får jag låna?

Hur mycket du får låna beror på bostaden och din ekonomi. Som mest kan du finansiera 85 procent av bostadens värde med ett bolån.

Vilken bank är bäst för bolån?

Eftersom räntor och villkor varierar över tid finns det ingen bank som alltid är bäst för bolån. När du skickar in din ansökan på Compricer matchas dina uppgifter med bankerna och då kan vise vilken bank som är bäst för just dig.

Vad kollar banken vid bolån?

När banken gör sin bedömning tittar de på bostaden och din ekonomiska situation. En kreditbedömning görs där anställning, inkomster, tillgångar, utgifter och skulder bedöms.

Vad kan ett bolån användas till?

Ett bolån används normalt för att finansiera ett köp av en bostad eller fastighet. Däremot finns det inga hinder att låna pengar med bostaden som säkerhet för att renovera eller köpa en bil med mera.

Vad kostar det att jämföra bolån på Compricer?

Det är kostnadsfritt att jämföra bolån på Compricer.

Läs mer om bolån

Svårt att få bolån?
Har du svårt att få bolån? Vi hjälper dig som fått nej av banken.

Bolån med betalningsanmärkning
Har du en eller flera betalningsanmärkningar? Det behöver inte vara ett hinder för att få ett bolån.

Bolån utan fast anställning
Vill du ha ett bolån men saknar en fast anställning eller inkomst? Låt oss hjälpa dig!

Bolån trots många förfrågningar
Kan man få bolån trots många förfrågningar? Ja det går och vi vet hur. Prova oss.

Bolånekalkyl
Vad är en bolånekalkyl och vad ska man tänka på?

Vad händer om boräntan ändras?
Räkna på hur du påverkas av en ränteförändring och se hur 3 månadersräntan kan förändras det kommande året baserat på Riksbankens ränteprognos.

Fast eller rörlig boränta?
Skapa diagram med historiska bolåneräntor för de bindningstider och bolag som du är intresserad av.

6 st råd när du ska köpa hus
När du köper hus gör du ditt livs största affär. Här kommer de sex bästa råden till dig som ska köpa hus.

Bostad - steg för steg
En snabbguide över hur du går tillväga när du ska köpa lya.

Strategierna som vinner budgivningen
"Blixten", "Eskalerande bud" och 12 andra strategier som är bra att känna till om du vill ta hem budgivningen på ditt nästa drömobjekt.

Lösen av bundna bolån
Vad händer du om bundit upp dig och sen vill lösa dina lån?

Ordlista lån
Enkla förklaringar av krångliga ord som uppkommer i samband med lån.

Senaste nyheterna om bolån

Visa alla nyheter
Christina Sahlberg, author

Granskad av

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.