Så pressar du boräntan

Så pressar du boräntan

Oavsett om de rörliga bostadsräntorna är på väg upp eller ner så är det alltid viktigt att förhandla med banken för att försöka pressa ner dem. Desto lägre din ränta är desto lägre är dina kostnader!

 

Inför förhandlingen gäller det att samla argument. Gör så här:

 

Börja med att shoppa runt. Gå in på bolånejämförelsen, så ser du redan där att räntenivåerna skiljer sig.

 

När du har valt ut den billigaste banken - eller bestämt dig för att stanna hos din nuvarande - gäller det att bevisa att du är en bra kund. Det är nämligen de bästa kunderna som får lägsta räntan.

 

En bra kund är en som har mycket lån i banken, och inte (som många tror) den som har mycket på sparkontot. Du kan alltså pressa ner räntan genom att låna mer, exempelvis genom att lägga över andra smålån till den här banken. Du kanske funderar på att köpa bil eller båt? Locka med att ta nya lån. Eller kanske teckna en försäkring genom banken.

 

Du kan också spela ut två eller flera banker mot varandra - hämta in offerter och presentera den bästa för den andra banken.

 

I lägen när bostadspriserna stiger kan du få ytterligare argument. Om du exempelvis belånade din bostad till 80 procent när du tog lånet, kanske den nu bara är belånad till 60 procent. Då har värdet på din säkerhet ökat, vilket borde göra att banken kan sänka räntan.

 

Om din privatekonomi har blivit bättre på senare år, är du också en bättre kund för banken. Visa gärna att du har fått löneförhöjning eller att den sänkta fastighetsskatten ger plus i din plånbok.

 

Undrar du hur du påverkas av en ränteförändring? Gå in på Compricers räntekalkylator

Vill du ha hjälp med dina privatekonomiska avtal?
Ring oss!

Jämförs just nu
El
Rörligt pris, bor i villa, 14000 kWh/år
  • Lägst årskostnad 15 891 kr
  • Högst årskostnad 23 336 kr
  • Att spara 7 445 kr

Jämför el