Samla allt eller plocka russinen?

Den som försöker pressa räntor och villkor hos sin bank får ofta rådet att samla all privatekonomi där. Det finns fördelar med det, men också nackdelar.

 

Fördelen är framför allt att du blir en bra kund för banken. Din banktjänsteman vet att han eller hon kan ringa dig och erbjuda nya spar- eller försäkringsprodukter. När du blir ansedd som en bra kund, kan du argumentera för bättre bolån. Du kan också kräva att vissa avgifter, till exempel för kontokort, tas bort.

 

En annan fördel är att du får en kontakt på banken, som kan bli ett bra bollplank när du funderar på att exempelvis köpa fritidshus, bil eller båt.

 

Nackdelarna, då? Du kommer förmodligen inte längre att shoppa runt när det gäller finansiella tjänster. Istället för att välja den aktiefond som har lägst avgifter, kommer du att välja din banks aktiefond - och den kan vara dyrare. Istället för att köpa marknadens billigaste livförsäkring, kommer du att teckna den som banken erbjuder, oavsett premie.

 

Det är nästan omöjligt att i pengar räkna ut vilket som lönar sig bäst. Vilket du väljer beror mer på vem du är - är du relationsinriktad eller vill du vara självständig?

Vill du ha hjälp med dina privatekonomiska avtal?
Ring oss!

Jämförs just nu
El
Fast pris, bor i villa, 18000 kWh/år
  • Lägst årskostnad 11 603 kr
  • Högst årskostnad 23 449 kr
  • Att spara 11 846 kr

Jämför el