Det har inte varit fel att spara på sparkonto den senaste tiden med tanke på börsens nedgång. Men eftersom sparande till barn är långsiktigt, ibland 15-20 år, är ett fondsparande oftast ett bättre alternativ.

Historiskt har långsiktigt sparande på börsen gett betydligt mer i avkastning. Börsen kommer sannolikt att vara svängig ett tag till men ett månatligt sparande till en bred aktiefond ger en större möjlighet till bättre avkastning.

När sedan barnet planerar att plocka ut ett större belopp från fonden inom ett par år är det bra att successivt flytta över en stor del av summan till ett sparkonto där barnet inte riskerar snabb värdeminskning av pengarna.

Jag passar även på att flagga för att ni bör skriva juridiska papper som testamente och eventuellt samboavtal när ni är sambo. Många tror felaktigt att sambor ärver varandra när de har gemensamma barn, men så är inte fallet. Det kan bli komplicerat även om barnet ärver föräldern eftersom överförmyndaren kopplas in.

Tänk även på att rätt tecknade livförsäkringar är till stor hjälp för att få loss pengar till att betala arv till gemensamma barn och särkullbarn om det finns.

Elisabeth Hedmark
Privatekonom
Länsförsäkringar