Det är lätt att ta glädjeskutt om du har rörlig ränta på bolånet. Räntan är nere på rekordlåg nivå och för hushåll med stora bolån kommer det att innebära kraftigt sänkta räntekostnader. På några månader har ett lån på en miljon kronor blivit knappt 2 400 kronor billigare i månaden, räknat efter skatteavdrag.

För Sveriges ekonomi är det bäst att konsumera upp mellanskillnaden men som privatperson är det viktigt att skapa sig en egen ekonomisk trygghet innan alla pengarna spenderas. Det kan därför vara ett gyllene tillfälle att bygga upp ett skyddsnät på banken om det inte finns så mycket sparat hittills. En målsättning för buffertsparande kan vara en eller ett par månadsinkomster beroende på hur stort kapital som snabbt kan komma att behövas.

Amortering är en sparform som ibland är underskattad. Ibland hör jag att det inte är någon idé att amortera för att lånet är stort och lånet minskar för långsamt. Skulle du bli tvungen att i ett ogynnsamt läge behöva sälja bostaden med förlust så betyder det mycket om du har hunnit minska lånet genom amortering. I värsta fall kan du annars bli sittande med en del av lånet kvar. Det hände i början av 90-talet och i dagsläget när bostadsmarknaden är svajig kan det hända igen. I tider med låg ränta är därför ett bra tillfälle för att amortera lite extra när räntekostnaderna är låga. Ett alternativ är att spara ihop ett större belopp på ett konto för att sedan amortera på lånet. Amortering betyder även lägre räntekostnader i framtiden.

Det självklart positivt att få mer pengar över när räntekostnaderna sänks men det kräver en stor flexibilitet i hushållsekonomin när räntekostnaden åter vänder uppåt. Det är lätt att anpassa sig till lägre månadsutgifter men betydligt jobbigare när utgifterna ökar igen. Dessutom är det inte lätt att planera boendekostnaderna så som räntan har svängt det senaste året. Om en ekonomisk stötdämpare finns på banken så hjälper det att lättare kunna anpassa hushållsekonomin när kostnaderna för bolånen åter börjar stiga.

Elisabeth Hedmark
Privatekonom
Länsförsäkringar