Hej,

Den allmänna pensionen får normalt alla som bor i Sverige. Den baseras på alla arbetsinkomster och andra skattepliktiga ersättningar du har under alla år fram till pensioneringen. Varje år sätts totalt 18,5 procent av inkomsten av till din allmänna pension. En mindre del (2,5 procent) betalas in till din premiepension som du själv ska bestämma över vilka fonder du vill att pengarna ska investeras i. Den större delen (16 procent) är inkomstpension som räknas upp varje år med den genomsnittliga inkomstökningen och du kan själv inte välja placering.

Utöver den allmänna pensionen så har cirka 90 procent av alla som arbetar en tjänstepension. Den är uppbyggd på olika sätt beroende på var du arbetar. Men du ska även göra val för din tjänstepension. Viktigt är att du samtidigt väljer vilket efterlevandeskydd som behövs. Är du osäker vilka val du ska göra, kan du antingen fråga din försäkringsansvarige på din arbetsplats eller fråga din bank eller försäkringsbolag.

De flesta behöver även spara till sin pension eftersom det blir en rejäl inkomstsänkning vid pensioneringen. Det är en fördel om du börjar spara så tidigt som möjligt, dels för att det räcker att spara ett lägre belopp och dels för att ränta på ränta effekten arbetar bäst när det är många år kvar till uttag.

Elisabeth Hedmark
Privatekonom
Länsförsäkringar