Jag kan inte ge dig någon individuell rådgivning utan bara generella tips. Jag vet inte hur stort sparkapital du har.

Amortering är ett mycket bra sparande men lägg inte alla dina sparpengar på amortering om du inte har en tillräcklig sparbuffert. Den som både sparar och amorterar är mer flexibel och behöver inte låna så fort något oförutsett händer.

Bufferten och pengar som ska användas de närmaste fem åren sparar du säkert på sparkonton med så hög ränta som möjligt. Den rörliga räntan på bolån är just nu historiskt sett låg. Jag tror att den kommer att vara det under de närmaste åren men längre fram måste du kunna klara räntehöjningar på minst fyra procent. Vänj din ekonomi vid att spara minst 2 500 kronor per månad redan nu så att du vet att du klarar högre ränta längre fram.

Pengar du kan avvara länge mer än fem år växer troligen bäst om du månadssparar i breda aktiefonder med låga avgifter. Den som sparar i räntefonder och blandfonder tar en lägre risk än den som sparar i rena aktiefonder. Tar du låg risk kan du inte räkna med så hög avkastning. Högre risk innebär chans till högre avkastning men du kan inte vara säker på att få tillbaka hela insatsen. Därför är det bra att sprida sina risker.

När man sparar i aktiefonder köper man billiga andelar när börsen är lågt värderad och dyra andelar när den är högt värderad. Köper du aktieandelar månadsvis kan genomsnittspriset bli bra. Sluta därför inte att månadsspara när börsen sjunker. Nu är aktiefondsandelarna mycket billigare än vad de var innan börsraset.

Vill du inte ta någon risk alls med de långsiktiga pengarna finns fasträntekonton där du vet vad du får om du låter pengarna stå där under en bestämd tidsperiod. Pengar du sparar i aktiefonder bör du ta ut successivt i mycket god tid flera år innan pengarna ska användas.

Ann-Sofie Magnusson
familjeekonom Ikano Bank