Byt elbolag och skriv avtal det ger lägre pris
I ett pressmeddelande i förra veckan uppmanade Energimarknadsinspektionens generaldirektör Yvonne Fredriksson oss att bli mer aktiva kunder och jag håller med henne.

För ett tag sedan undersökte jag på Elpriskollen.se vilket elbolag som skulle ge mig det bästa priset. Därefter bytte jag elbolag. Det gick smidigt och det nya bolaget tog hand om hela bytet. Häromdagen blev jag kontaktad av mitt gamla elbolag som nu erbjuder ett lägre pris än det jag betalar på det elbolag jag just nu köper elen av.

Tror du att de hade erbjudit mig ett så bra pris om jag varit en trogen kund som aldrig förhandlar eller byter bolag? Det tror inte jag. Det här visar att generaldirektören har rätt, vi måste bli mer aktiva och förhandla med olika elleverantörer minst en gång per år för att få bästa pris. Har du inget avtal alls får du ett pris som oftast ligger högre än det pris de som har avtal får. Skriv därför avtal även om du vill ha ett rörligt pris.

Du kan också spara pengar genom att sänka dina energikostnader
På Konsumentverkets hemsida finns bra tips på hur du kan sänka dina elkostnader. Enkla och bra tips som alla kan ta till sig är exempelvis
- att vänta med att diska och tvätta tills maskinen är full
- att ta på sig en kofta och sänka temperaturen inomhus med en grad
- att tina fruset kött i kylskåpet
- att ha rätt temperatur i frysen och frosta av regelbundet
- cykla, promenera eller samåka i stället för att ta bilen när det är möjligt
Funderar du på att köpa en miljöbil kan det vara bra att veta att miljöbilspremien upphör 30 juni 2009.

Kommunerna erbjuder kostnadsfri rådgivning
www.konsumentverket.se hittar du Energimyndighetens energikalkyl där du kan se hur olika åtgärder som exempelvis byte av uppvärmningssystem påverkar miljön och din ekonomi. Enligt en enkätundersökning som SCB genomfört på Energimyndighetens uppdrag om uppvärmningssätt och energianvändning i småhus och fritidshus minskar antalet småhus som värms upp med olja för varje år som går. Många småhusägare installerar värmepumpar.

Kommunerna erbjuder gratis rådgivning och på Konsumentverkets hemsida hittar du telefonnummer till din kommuns energi- och klimatrådgivare och andra råd och tips från Energimyndigheten.

Ann-Sofie Magnusson
familjeekonom Ikano Bank