Jag tycker att det är mycket bra att ni lyckas spara trots att du studerar. Jag brukar se det som att man bygger sitt sparande. Först sparar man så mycket man kan varje månad till en buffert för oförutsedda utgifter. De pengarna sätter man in på ett sparkonto med så hög ränta som möjligt och helst utan uttagsavgift så att man vid behov kommer åt pengarna snabbt och utan kostnad. När bufferten är tillräcklig kan man på ett likadant sparkonto spara pengar till saker man vill göra eller köpa de närmaste fem åren.

När man är ung och vill köpa både bostad och bil tycker jag varken fondsparande eller pensionssparande är bra. Pengar ni kan avvara mer än fem år kan passa för fondsparande men det är ju inte aktuellt nu när ni vill använda pengarna innan dess. Ni måste själva bestämma vad ni tror om framtiden för de fondandelar ni har köpt. Börsen har gått bra ett tag nu men om det kommer att fortsätta vet ingen.

Om ni vill lära er hur fondsparande fungerar tycker jag att ni ska göra egna val avseende PPM fonderna. De kunskaperna kan ni ha stor nytta av i framtiden när ni får pengar över som ni kan spara på lång sikt som exempelvis till pensionen. Alla som har möjlighet har glädje av att spara till pensionen. Men jag tycker inte att någon som tjänar under brytpunkten för statlig skatt (d.v.s. månadsinkomst på 31 700 kronor) ska binda pengar i ett avdragsgillt pensionssparande.

Lycka till med sparandet!

Ann-Sofie Magnusson
Familjeekonom Ikano Bank