Jag kan inte ge dig något individuellt sparråd men jag brukar säga att pengar man behöver de närmsta fem åren passar bäst på ett bra sparkonto. Men då du skriver 3 – 7 år tror jag att månadssparande i ett par breda aktiefonder med låga avgifter också kan vara ett bra alternativ. Du kan ju fördela pengarna på både ett sparkonto och aktiefonder.

Du måste dock vara medveten om att när man sparar i aktiefonder kan man aldrig vara säker på att få tillbaka hela insatsen. Genom att månadsspara köper man aktiefondsandelar till olika pris. Ibland är de dyra och ibland billiga men på sikt kan det bli ett bra genomsnittspris. Väljer du att spara någon del i aktiefonder bör du sedan planera uttagen och börja ta ut successivt under flera år innan du behöver pengarna så att du inte riskerar att behöva ta ut dem precis när börsen av någon anledning har rasat.

Den som inte vill ta någon risk alls kan för sparande på kort sikt välja ett sparkonto med bra ränta som omfattas av insättningsgaranti. Här https://www.compricer.se/sparande/ kan du mata in ditt sparbelopp och välja bindningstid bunden eller obunden för ditt sparbelopp och se vad olika aktörer erbjuder dig. Det är möjligt att du genom att binda räntan på någon tidsperiod kan få en högre ränta än om du väljer rörlig ränta. Men ingen vet i förväg hur ränteutvecklingen blir. Riksbankens prognos 21 april http://www.riksbank.se/upload/Dokument_riksbank/Kat_publicerat/Rapporter/2009/ppu_april_2009.pdf visar att de tror att reporäntan kan börja stiga igen i början av 2011 och ligga på 3 procent i slutet av 2012.

Ann-Sofie Magnusson
Familjeekonom Ikano Bank