Midsommarrean kom tidigt i år! Hushållens konsumtion ska hållas igång. Och det är förstås bra för Sveriges ekonomi och för jobbens skull. Jag får bara hoppas att någon inte köper för mycket i onödan, om man nu inte har råd med det.

En del uttrycker ett nedsatt pris på det här sättet: ”- Den här kjolen som har kostat 700 kronor kostar nu bara 400 kronor. Då har jag ju tjänat 300!”

Att tjäna pengar har väl egentligen bara med inkomster att göra? En minskad utgift innebär inte att inkomsten har ökat. Men visst kan det vara smart att passa på att köpa något man ändå måste ha om priset nu är nedsatt. Att minska sina utgifter ger i alla fall en bättre ekonomi. Och en bättre ekonomi tjänar man ju på, om man nu vill bolla med ord lite. Så då kan man alltså tjäna på rean!

Är det rea på bolåneräntan idag? Den senaste statistiken från SCB visar att bopriserna stiger något. Det varierar kraftigt över landet, men orsaken sägs vara den låga räntan. Och då är det förstås lite varningstecken över statistiken. Ett lån är en finansiell tjänst som löper över många år. Dagens förutsättningar är inte bestående för all framtid.

Ovanligt många väljer rörlig ränta idag. ”Rean” på ränta upphör den dag konjunkturen ser ut att vända och då kan det bli stor skillnad i vad man ska ut med. Även den som väljer bunden ränta kan hamna i situationen att räntan ligger på en högre nivå den dag lånet ska sättas om. Det kan därför vara klokt att räkna med att klara av en räntenivå på 6-7 procent utan att det ska kännas obekvämt.

Den som ska köpa en bostad idag och börjar gå in i en budgivning kan se till att dels räkna med den högre räntan och fundera över om det som blir kvar efter boende och lån räcker till det man vill göra utöver att bara bo, dels räkna med både räntan och amorteringen på den extra summa man budar upp priset med.

Så här kan man räkna:
Ett lån på 1,8 miljoner kronor till dagens rörliga ränta på ca 2 procent kostar 2 100 kronor i månaden efter skatt. Med en ränta på 6,5 procent blir det 6 825 kronor per månad, om man står två personer på lånet och får fullt avdrag. Den här skillnaden på över 4 000 kronor är den ”rea” som man ska vara rädd om för att tjäna på den. Spara den för framtida buffert, för reparationsbehov eller för att amortera av på lånet! Ett års sparande som man amorterar av lånet med ger lägre kostnad sedan. Även om det bara blir några hundralappar lägre i månaden kan det vara skönt då! Och har man haft det här sparandet har man också testat att leva på den utgiftsnivån.

Höjer man priset med 200 000 kronor i budgivningen ökar räntekostnaden bara med 230 kronor idag. En dag kan den kostnaden bli 760 kronor. Men räknar man på en tioårig amortering blir utgiften hela 1 900 kronor i månaden, med den lägre räntan inräknad. Den som tar lån idag har ju inte så stor inflation att räkna med. En inflation som annars skulle ha kunnat urholka lånet med automatik i stor utsträckning. Man måste idag beta av lånet mer av egen kraft för att få en rimlig skuldsättning över tid än vad de som tog lån på 70- och 80-talen behövde göra.

Räkna själv för att få ett hum om vad som är rimlig nivå på skuldsättning för din del. Glädjekalkyler blir lätt sorgekalkyler! Det är lånets storlek som avgör din övriga standard i slutändan, inte valet av rörlig eller bunden ränta eller räntans nivå! Så se upp med rean på räntan!

Ylva Yngveson
Privatekonom
Swedbank