Jag kan inte ge dig något individuellt sparråd men på lång sikt och då menar jag mer än fem år tror jag att månadssparande i ett par breda aktiefonder med låga avgifter kan vara ett bra alternativ. För att inte riskera för mycket kan man fördela pengarna på både ett sparkonto och aktiefonder. I den delen som man sparar i aktiefonder kan man aldrig vara säker på att få tillbaka alla de insatta pengarna. Genom att månadsspara köper man aktiefondsandelar till olika pris. Ibland är de dyra och ibland billiga men på sikt kan det bli ett bra genomsnittspris. Väljer du att spara någon del i aktiefonder bör du planera uttagen och börja ta ut successivt under flera år innan du behöver pengarna så att du inte riskerar att behöva ta ut dem precis när börsen av någon anledning har rasat.

Den som inte vill ta någon risk alls kan välja ett sparkonto med bra ränta som omfattas av insättningsgaranti. Här https://www.compricer.se/sparande/ kan du mata in ditt sparbelopp och välja bindningstid bunden eller obunden för ditt sparbelopp och se vad olika aktörer erbjuder dig. Det är möjligt att du genom att binda räntan på någon tidsperiod kan få en högre ränta än om du väljer rörlig ränta. Men ingen vet i förväg hur ränteutvecklingen blir.

Tjänar du över 31 700 kronor i månaden betalar du statlig skatt på det överskjutande beloppet och då kan det vara lönsamt att binda pengar i ett pensionssparande med låg eller ingen avgift. Inom pensionssparsystemet får man göra ett skatteavdrag på det sparade beloppet dock maximalt 12 000 kronor per år. När pengarna sen tas ut belastas de med inkomstskatt. Den som har högre skattesats på inkomsten vid sparandet än vid uttaget tjänar på att binda pengar i det avdragsgilla pensionssparsystemet om man får en bra avkastning.

Är din månadsinkomst under 31 700 kronor är det inte lika lönsamt och då kan det vara bra att inte binda pengarna inom pensionssparsystemet. Väljer du pensionssparande finns ett tryggt alternativ som kallas traditionell pensionsförsäkring. Men kolla upp avgifterna innan du bestämmer dig för att binda pengarna i ett sådant sparande. Du kan inte börja ta ut av pengarna förrän tidigast när du har fyllt 55 år och sedan under minst fem år framåt i tiden.

När det gäller etiskt och miljömedvetet sparande får du fråga den aktör som säljer de aktiefonder du är intresserad av.

Lycka till med sparandet!

Ann-Sofie Magnusson
Familjeekonom Ikano Bank