Väl investerad tid!

Om jag frågar: har du sett över placeringarna för din avtalspension det senaste året, vad säger du då? Troligen inte: det har jag fullständig kontroll över och vad roligt det är med pensionsfrågor. Utan mer troligt: hmm jo, jag har fått några pensionsbesked som jag ska sätta mig in i sen. De ligger i en pärm hemma.
Jag tror att det där ”sen” har en tendens att förskjutas framåt. Och det är inte ovanligt att först när pensionen närmar sig så ökar intresset. Men om det bara är några år kvar så är det mycket svårare att hinna förbättra pensionen.

Avtalspensionen eller tjänstepensionen som den ibland kallas, är ofta en bortglömd del av den pension du kommer att få. Den betalas av din arbetsgivare och mellan 85 och 90 procent av alla anställda omfattas av en avtalspension. Det handlar många gånger om flera hundralappar i månaden som arbetsgivaren betalar in och inte sällan över tusen kronor. Skulle alla få se hur mycket arbetsgivaren faktiskt sätter av så tror jag att intresset skulle öka. Pensionsavsättningen är en del av lönen men den kommer senare i livet.

Avtalspensionen är olika utformad beroende på var du arbetar någonstans. I de allra flesta avtal har du möjlighet att välja placering för premien som betalas in. Ta den chansen för att öka möjligheten till bättre avkastning på dina pengar. ”Usch vad jobbigt” kanske du tänker men nej, det är det faktiskt inte.

Gör såhär:

  1. Sök information. Fråga personalansvarig där du arbetar om din avtalspension. Eller fråga ditt försäkringsbolag, de kan ta fram uppgifter.

  2. Sätt dig in i vilka valmöjligheter du har. Oftast är det två val du ska göra. Det ena valet gäller vilken förvaltare som ska ta hand om dina pengar och vilken sparform du vill ha. Det andra valet gäller om du vill att ditt sparkapital som du sparat ihop ska tillfalla efterlevande ifall du avlider innan du själv tagit ut pengarna. Du har även möjlighet att lägga till ett extra belopp som kan betalas ut till efterlevande.

  3. Fyll i vilka val du önskar göra på valblanketten. Blanketten kan du få hos din arbetsgivare. Ditt försäkringsbolag kan också hjälpa dig att beställa rätt blankett och även svara på frågor.

  4. Skriv under och skicka in blanketten till den valcentral som står på blanketten.


Om du inte väljer riskerar du att få lägre pension. Tre skäl att välja:

  • Placeringen där pengarna automatiskt hamnar om du inte väljer, kanske inte är den placering som du tycker är den bästa.

  • Du kanske får betala för ett efterlevandeskydd som du inte behöver.

  • Du behöver efterlevandeskydd men det finns inte med automatiskt.


Du kan oftast gå in och göra val när som helst oavsett om du väljer för första gången eller vill ändra tidigare val. Lite olika regler gäller för olika typer av avtalspension och i vissa fall kan en hälsodeklaration krävas.
Någon timmes arbete är väl investerad tid för att förbättra förutsättningarna för högre pension.

Elisabeth Hedmark
Privatekonom
Länförsäkringar