Hej, Det är klokt av dig att börja spara till din dotter. Kostnaden för bland annat bostad har ökat betydligt den senaste tiden.

Sparande i fonder är att rekommendera eftersom det är många år kvar innan hon behöver pengarna. Det finns olika typer av fonder och det gäller att sprida risken. Ett alternativ kan vara att spara i en globalfond eller att du mixar fler olika fonder och får därigenom en bra spridning. Tänk även på att flytta över pengarna successivt till exempelvis ett sparkonto eller räntefond när det är ett par år kvar innan stora uttag ska ske. Genom att göra så riskerar hon inte att värde sjunker strax innan hon behöver pengarna.

När det gäller din andra fråga så är det naturligtvis ingen bra idé att spara på ett lönekonto. Men eftersom du behöver pengarna relativt snart tycker jag att du ska välja ett sparkonto. Då riskerar du inte att pengarna sjunker i värde. Men kontrollera villkoren innan du bestämmer vilket sparkonto som är bäst för dig. Jag antar att du behöver ett konto som har fria uttag och ger en relativt hög ränta.

Elisabeth Hedmark
Privatekonom
Länsförsäkringar