Det är inte troligt att det blir mer ”generös” kreditgivning längre fram, enligt min bedömning. Visst låter det som en väldigt stor skillnad mot vad ni fick i lån tidigare. Jag har svårt att bedöma just det. Era inkomster har väl snarast stigit sedan dess. Har ni fått barn skulle det kunna vara en orsak, men bankerna säger ju att det enbart beror på skärpta krav.

Efter fastighetskrisen i början av 90-talet förändrades kraven så att det i stort sett bara var betalningsförmågan som avgjorde hur mycket man kunde få i lån. Säkerheten var inte avgörande. Då började bankerna också räkna med större räntekänslighet, dvs att låntagarna skulle kunna klara högre räntor. Man lade in en räntekudde i kalkylen. Avvägningen mellan att ha så god säkerhet i utlåningen som möjligt och att kunderna ändå ska få låna är en svår balansgång.

Erfarenhet från olika händelser måste man förstås dra nytta av. Och en kan vara att bankerna nu ser en ökad risk för både individerna och bankerna med alltför hög belåning. Man vill också ta höjd för att ränteläget är väldigt nedpressat. Det kan i princip bara gå uppåt och en hel del dessutom. Med risk för att inflationen kan dra iväg en dag är det viktigt att kunna klara av betydligt högre räntor under vissa perioder, 7-8 procent, utan att folk ska behöva gå från hus och hem.

Mitt råd är alltså att ni funderar på vilken belåning som känns bekväm. Räkna själva på hur mycket ni vill ha kvar till annat än att bara bo om räntan skulle ligga på de nivåerna.

Ylva Yngveson
Privatekonom
Swedbank