Vi har nog aldrig haft det så bra! Så skulle man faktiskt kunna uttrycka den aktuella situationen för svenska hushåll. Den som precis blivit av med jobbet ser uttalandet som ett hån. Det är klart att man inte har en uppåt ekonomisk situation då! Men när jag tittar på hur hushållens ekonomi och svenskarnas konsumtion utvecklats totalt sett, finns det fog för den slutsatsen.

Våra disponibla inkomster och det vi köper för är bra mycket mer än för bara tio år sedan. Och då tycker jag i min naivitet att det vore smart om man också har ökat på sin trygghet med ett sparande – utifall att. Att ha när det roliga dyker upp eller när det oundvikliga oförutsedda blir ett akut problem.

Som jag tjatat om tidigare visar våra undersökningar att det inte är så att den grupp som har väldigt litet sparande har blivit mindre under den gångna högkonjunkturen. Den gruppen är fortsatt väldigt stor. En tredjedel av den vuxna befolkningen har 10 000 kronor eller mindre i finansiellt sparande, inklusive eget pensionssparande. Varför är man inte mer egoistisk och ser om sitt eget hus, undrar jag då.

När jag berättade om detta under ett föredrag häromdagen kom det en synpunkt att det kan finnas dem som ser kortkrediten som sin buffert. Ok, visst är en kortkredit bra att ta till när till exempel något erbjudande dyker upp och man står där i butiken och vill passa på. Förutsatt att man har ett sparande i bakfickan och kan betala tillbaka lånet på ett bräde eller två. En kortkredit är utmärkt för den som har en hygglig ekonomi.

Men att förlita sig på att låna sig ur varje oväntad situation kan bli dyrt och är knappast något jag rekommenderar för att få verklig handlingsfrihet. För det första undrar jag hur man resonerar rent logiskt. Att betala tillbaka ett lån på kort tid innebär att samma utrymme måste finnas där som om man hade sparat i förväg. Det är alltså inte lindrigare för ekonomin. För det andra undrar jag över hur man ser på sin levnadsrisk.

Saker och ting kan ju utvecklas annorlunda och inte rulla på som vanligt. Att bli arbetslös är ju en sak. Då sitter en buffert inte i vägen. I en annan situation är det ekonomiska livet också besvärligt och det är om man från att ha levt i par separerar en dag. Då ska kostnaderna för ett hem betalas med enbart en lön. Det behövs nytt bohag och ny utrustning och levnadsomkostnaderna blir högre per person. Ett sparande är väl en livsnödvändighet i det läget?

Bädda ditt liv med den här kudden som du kan luta dig mot, sparkudden! Jag tror att du med den kommer att må mycket bättre och kan minska din oro för morgondagen. Kort sagt, ha roligare! Och passa på att bädda i tider då det finns utrymme!

Hälsar Ylva