Jag kan förstå att du som lever av att sälja pensionsförsäkringar har dessa synpunkter. Det verkar dock som om du missuppfattat mig en del, och jag hoppas att du inte vilseleder dina kunder. Jag som försöker ge objektiva råd försöker hjälpa till hitta en så bra lösning som möjligt där skatten är lägsta möjliga - och det är väl inte så idiotiskt?

Vi är överens om det viktigaste - att en företagare på något sätt bör spara till sin pension, eftersom den allmänna pensionen inte räcker till. För enskild firma är då pensionsförsäkring bäst, och oftast det enda alternativet.

Men för den som har aktiebolag blir skatten oftast lägre än för pensionsförsäkring om pengarna som ska sparas placeras i vanliga fonder efter det att bolagsskatt betalats. För att pengarna ska bindas upp och inte kunna tas vid en konkurs kan man skriva ett avtal om direktpension. När det är dags för pension kan det avtalet ändras så att pengarna kan tas ut som lön och inte pension.

Enligt dagens regler är skattereglerna mycket bättre för lön än för pension, särskilt efter det att man fyllt 65 år. Det blir då ett högt jobbskatteavdrag och låga sociala avgifter.

Anders Andersson, Driva eget