Du skriver att du har ett bolån men jag vet inte hur stort lånet är. Har du rörlig ränta på bolånet så är ju räntan just nu extremt låg men den kommer med tiden att stiga och då kan det vara en bra idé att använda en del av pengarna till amortering. Om du vill det tycker jag att du ska ha pengarna på ett bra sparkonto med hög ränta tills det kostar dig mer att låna än vad du kan få på ett sparkonto med insättningsgaranti.

Här hos Compricer kan du leta efter sparkonton med bra ränta men alla företag och konton som visas i översikten omfattas inte av insättningsgarantin så det måste du kolla upp noga innan du sätter in dina pengar. Här kan du läsa mer om insättningsgarantin. www.riksgalden.se/sv/Insattningsgarantin/.

Är du säker på att du kan avvara en del av pengarna under minst fem år kan du månadsvis sätta in lite pengar på några breda aktiefonder med låg avgift. Sparar du i aktiefonder måste du vara medveten om att det finns risk för att du inte får tillbaka allt insatt kapital men har du tur kan det ge en bättre avkastning än att ha pengarna på ett sparkonto.

Väljer du att spara en del av pengarna i aktiefonder bör du i god tid, flera år innan du behöver pengarna, ta ut dem successivt. Här kan du läsa mer om sparande i fonder, www.fondspara.se och www.morningstar.se

Ann-Sofie Magnusson
Familjeekonom Ikano Bank