Pengar är runda för att de ska rulla och man ska leva i nuet. Visst är det så. Det är tråkigare att spara och gneta än att köpa och uppleva saker nu. Men sparande är inte att slänga ner pengarna i ett svart hål som aldrig kommer att ses igen utan man måste se det som uppskjuten konsumtion, du sparar idag för att konsumera imorgon istället.
Vi människor tänker och agerar olika när det gäller sparande. Men oavsett om du är en Spara eller en Slösa så tjänar alla på att spara ihop en slant på banken. Men det krävs att man sätter upp olika mål för sparandet beroende på vad man vill uppnå.

En del finner tillfredsställelse genom att se hur sparandet växer med insatt kapital och avkastningen. Medan andra ser sparandet som ganska onödigt och jobbigt eftersom pengarna behövs nu.
För att sparandet ska bli roligare är det därför viktigt att sätta upp inspirerande mål. Något som du gärna vill göra längre fram. Kanske en resa, sommarstuga, ny bil eller att skapa möjlighet genom sparade att sluta arbeta tidigare än normal pensionsålder. Sedan behöver alla även ett sparande om något skulle haka upp sig på vägen, ett så kallad buffertsparande.

Hjälp dig själv
Ibland måste man ta till lite små knep för att lura sig själv att spara lite mer än man annars skulle göra. Automatiska dragningar direkt från lönekontot till sparandet är ett bra sätt. Då vet du hur mycket pengar som är kvar när sparandet är fråndraget och hur mycket du har att röra dig med resten av månaden.

För att underlätta kan du också öppna fler konton som har olika syften och mål. Beroende på vilka mål du har med respektive konto kan du spara olika belopp. Sparkonto eller korta räntefonder är det tryggaste sparandet för mål som ligger relativt nära i tiden. Behöver du pengarna inom ett par år är det bra att inte ta för stor risk att värdet sjunker snabbt. För det långsiktiga sparandet är olika fonder att föredra. Ju längre tid framåt desto större andel i aktierelaterat.


 • Sätt gärna upp bilder på exempelvis resan, fint sommarhus eller det du sparar till. Det hjälper för att hålla inspirationen levande. När det känns jobbigt att snåla kan du titta på bilderna och drömma dig bort.

 • Uttrycket att ”sova på saken” är också ett underskattat hjälpmedel för att hålla ner onödiga köp. Köpet som är så lockande i affären på lunchrasten är kanske inte så självklar dagen efter. Genom att vänta minst en dag med köpet tror jag att det går att spara mycket pengar.

 • Sist men inte minst kan småutgifterna bli en riktig guldgruva. Visst, nu låter jag präktig men här är det lätt att spara in mer än man tror. Ett par exempel: en kaffe latte per arbetsdag för 25 kronor blir 500 kronor per månad. Chokladbit och en tidning per vecka för 60 kronor blir 240 kronor per månad. Med andra ord drar småbeloppen iväg ganska lätt och blir överraskande mycket när de läggs ihop. Prioritering av inköp är därför viktigt.


 • Barnens pengar
  Om du sparar till dina barn bör du fundera på ett par saker så tidigt som möjligt. Dels om du vill behålla kontrollen över sparkapitalet även efter att barnet fyller 18 år och normalt själv övertar ansvaret. Dels om du vill att pengarna ska vara barnets enskilda egendom. Genom olika lösningar går det att få som du önskar om du är ute i god tid.

  Elisabeth Hedmark
  Privatekonom
  Länsförsäkringar