I OS var svenskarna utomordentligt skickliga i curling – guldmedalj blev det till hedervärda idrottskvinnor! Ibland undrar jag om vi inte också är världsmästare på att curla det uppväxande släktet? Det är i så fall inte en medalj att vara stolt över. Jag undrar nämligen om inte de tecken vi ser idag på dåligt ansvarstagande bland unga kan härröra från dåliga insikter om att det vi åtar oss har vi också ett ansvar att fullfölja. Och har man inte sett konsekvenserna av ens handlande är de svåra att föreställa sig. Vi vuxna har kanske i all välmening sopat undan hindren för ungdomarna. De hinder som skulle ha kunnat ge dem den erfarenheten. Det blev en riktig björntjänst på curlingbanan.

Jag läser i DN om att det framförallt är mobiltelefonräkningarna som utgör den största andelen av ärenden hos Kronofogden just i åldrarna 18-25. Vart femte ärende förra året rörde mobilen. Det var dubbelt så många som sms-låneärenden. Och tillsammans med övriga ärenden var det 41 200 individer som låtit det gå så här långt som till betalningsförelägganden.

Har man ingått ett avtal måste man också följa det. Man kan inte skylla på någon annan eller att något blivit annorlunda än man trott. För det första behöver man förstå avtalet, till exempel för mobilabonnemang, man ska ingå, räkna på vad det kan kosta och gå igenom sin ekonomi för att veta att man kan betala så mycket som krävs.

Och förstås – för det andra inse att ju mer man använder något desto mer kan det kosta.

För det tredje behöver man ha insikt om att skulle ett brev komma från Kronofogden kan man se till att betala inom några dagar. Då behöver det inte leda till en betalningsanmärkning hos upplysningsföretagen. Det är ju bland det värsta som kan hända för ekonomin! När reglerna är så drastiska ska man till varje pris se till att inte hamna där. För reglerna är allt väldigt hårda. Även om man gör rätt för sig bara en dag för sent, så kvarstår en betalningsanmärkning i tre år.

Många unga vuxna är verkligen duktiga på att hantera ekonomi. Det är inte de som ska lyssna på dessa råd. Det finns mängder med goda exempel. Men när det är så markant stor skillnad mot hur det tidigare sett ut finns det ändå plats för allmänna varningar. En räkning är inget som kan förflytta sig upp i cyberspace och bara försvinna. Den finns kvar där även om man sticker huvudet i sanden och försöker nonchalera den. En räkning ger sig inte iväg av egen kraft. Den är inte mobil.

Ylva Yngveson
Privatekonom
Swedbank