Hej Liona,
Eftersom det är ett månadssparande så finns det inte så många olika alternativ. Ett vanligt sparkonto ger idag inte så hög ränta men sparandet är tryggt. Ett fasträntekonto ger lite högre ränta men är inte det bästa idag eftersom räntan är på väg upp. Ett alternativ är kort räntefond som ofta brukar kallas penningmarknadsfond. Det är en fond som enbart placerar i räntebärande värdepapper och värdet svänger inte på samma sätt upp och ner som aktiefond även om värdet svänger något.

Du skriver att du inte vill spara i fonder, men jag tycker ändå att du inte helt ska välja bort det. Fonder är lämpligt för ett långsiktigt sparande och ger bra möjlighet till god avkastning. Det finns många olika typer av fonder och vill du spara i en sparform som inte svänger kraftigt upp och ner men ändå få möjlighet till högre avkastning än du kan få med enbart räntor, kan blandfond vara ett alternativ. I den fonden blandas både räntepapper och aktier.

Ett annat sätt är att dela upp beloppet och spara både på ett sparkonto och i en fond samtidigt. Det går lätt att ordna genom automatiska dragningar. Dessutom kan du lätt ändra i ditt sparande efter några år. Om du exempelvis önskar att flytta över kapital från fonder till sparkonto eller tvärt om. Du kan också efter ett tag avbryta överföring till en sparform men låta pengarna stå kvar och nyspara på ett annat sätt. Lycka till!

Elisabeth Hedmark
Privatekonom
Länsförsäkringar