Svenskarna har en överlag optimistisk syn på sin pension. Det visar en undersökning som SPP gjort. De flesta tror att pensionen blir bra eller till och med fantastisk. Nästan alla räknar med att de ska leva ett aktivt liv fyllt med upplevelser, bland annat resor. Endast 6 procent tror att de kommer att bli orkeslösa när de blir pensionärer.

Optimismen är störst bland de yngre
Undersökningen visar också att optimismen är störst bland de yngre och att de i större utsträckning är villiga att pensionsspara, medan de äldre tänker sig att de ska vinna på Lotto eller helt enkelt bara hålla tummarna för att pensionsdrömmarna ska förverkligas.

Detta är intressant ur aspekten att unga i tidigare undersökningar visat ett lågt intresse för sparande och då framförallt pensionssparande som uppfattas som något som ligger väldigt långt fram i tiden. Att de något äldre åldersgrupperna hoppas på turen kan ju ses som lite oroväckande.

Pensionsekvationen måste räknas om
Att vår syn på pensionen nu håller på att ändras och att vi ser på livet som pensionär annorlunda är bra. Och det är bra att vi tillåter oss att drömma. Men det skapar också förväntningar som vi måste hantera nu och inte sen. Det vi också märker är att många vill sluta jobba tidigare och dessutom tänker sig ett aktivt liv där olika drömmar ska förverkligas. Inte bara få livet att gå ihop. Livsekvationen eller pensionsekvationen måste då räknas om. Om den ”andra frihetstiden” blir längre måste vi ha mer pengar att leva för en längre tid. Vågar vi då verkligen hålla tummarna för att pensionsdrömmarna ska förverkligas eller är det dags att börja tänka om.

Hitta ett sparande som passar dig och din unika livssituation
Det är glädjande att pensionen äntligen börjar ses som något positivt. En tid som vi kan utnyttja till något bra. Kanske göra något helt annat. Men det får också konsekvenser på sparandet och det är därför viktigt att vi börjar spara i tid.

Pensionen är en värdefull tid i vårt liv som vi ska se fram emot. Hitta därför ett sparande som passar dig och din unika livssituation och fortsätt att drömma om livet som pensionär.

Katarina Wiberg
Pensionsexpert
SPP