På kort sikt tycker jag att risken är stor att värdet sjunker om du skulle investera i något aktierelaterat. Därför är mitt tråkiga svar att sätta in dem på ett sparkonto med relativt bra ränta, alternativt kort räntefond.

Vid långsiktig placering finns naturligtvis större valmöjlighet. Men samtidigt är det svårt att råda dig till något eftersom jag inte har hela din ekonomiska bild. Ett alternativ är att dela upp beloppet och placera i fler investeringar för att sprida riskerna. Viktigt att du inte tar för stor risk om du är beroende av dessa pengar inom några år och inte har ett sparkapital sedan tidigare.

En lämplig fördelning mellan aktiefonder alternativt aktier och räntor beroende på hur lång spartid du har tänkt och hur ditt befintliga sparande ser ut. Köp gärna fondandelar/aktier vid olika tidpunkter för att sprida risken ytterligare. Eventuellt kan en kapitalförsäkring vara ett bra alternativ. Kontakta gärna en rådgivare för att diskutera vilka alternativ som är det bästa för din ekonomi.

Elisabeth Hedmark
Privatekonom
Länsförsäkringar