Allting handlar om att välja. Oavsett om det handlar om skola, partner, arbetsplats, boende, mobilabonnemang eller el för att nämna några exempel. Men det är inte alltid de stora besluten som är avgörande för hur din framtid kommer att bli.

För människor hamnar ofta själva valet i fokus, när de kanske borde fokusera på de möjligheter som valet erbjuder. För handen på hjärtat - vem har inte blundat för ett val, och ibland så länge att valet till slut gjort sig själv och bortom ens kontroll. Och vem har inte konstaterat i efterhand att man faktiskt borde valt tidigare, och kanske till och med annorlunda?

Så är det ofta med pensionen.

Pensionen får ofta stå till sidan för annat sparande som resor och att bygga bo eller att bara leva här och nu. Men pensionssparande är helt enkelt ett val bland alla andra. Ett litet val nu som kan få stor effekt på hur ditt liv blir sen. Och jag vet vilken skillnad det gör i plånboken när du gör aktiva och medvetna val.

En undersökning som företaget Silentium gjort bland dagens pensionärer visar att de inte är nöjda med sina pensionsval. Så många som 56 procent hade sparat mer till sin pension om de vetat vad de vet idag och de hade gjort mer medvetna och genomtänkta val.

För att du ska ha det bra som pensionär är det viktigt att du investerar i dig själv och funderar lite på hur du ska finansiera den tid som kommer sen. Både för din egen skull men också för människorna runt omkring dig. Sätt dig själv i första rummet en stund och ta dig en funderare på hur du vill att livet ska bli när du slutat jobba. Ingen annan kommer att göra det åt dig.

För det är ju egentligen inte så svårt att förstå att du måste spara pengar till en tid när du inte längre får lön. Pensionsbesparingarna är din framtida lön.

Så ägna lite tid åt pensionen och tänk på att det inte är de stora besluten som gör skillnad, men som kan få stor effekt i slutänden. Det kan vara helt avgörande för att drömmen om ditt liv som pensionär ska slå in. Allt handlar om att välja, så tänk lite på dig själv en stund.

Katarina Wiberg
Pensionsexpert
SPP