Eftersom du fortfarande är ung och har en bra bit kvar till din pension rekommenderar jag en fondförsäkring. Sen ska du välj ett bolag som du känner förtroende för. De förvaltar dina pengar och det är ett jättestort förtroende som du ger dem. Se till att de förvaltar de förtroendet väl.

Några tips på hur du kommer igång och hur du kan få bättre koll på din pension.

Börja i tid. Pensionen känns för många avlägset, men den kommer fortare än du tror. Ju tidigare du börjar desto mindre behöver du avsätta per år för att du ändå ska få en bra pension

Håll koll på pensionens olika delar. Skilj på den allmänna pensionen, tjänstepensionen och det privata sparandet. Det är summan av sparandet som är intressant.

Skaffa dig en helhetsbild. Om du har arbetat hos olika arbetsgivare har du troligen flera olika tjänstepensioner. Du får då årligen besked om din tjänstepension från olika tjänstepensionsbolag. Samla ihop alla dina årsbesked som skickas ut efter årsskiftet så får du en överblick över var dina pengar finns. Och detta är viktigt. Beroende på hur du väljer att placera dina pengar nu avgör din pension framöver. Har du ingen tjänstepension, så prata med din arbetsgivare. Det är ett bra sätt att komma igång med pensionssparandet.

Se dina framtida pengar som nutida pengar och placera dem väl. Generellt är det så att de som lägger lite tid på att placera sina pengar rätt nu får mer när det är dags för pension. Känner du inte att du har tillräckligt med kunskap kan du alltid få hjälp av olika placeringsrådgivare som hjälper dig med dina placeringar och ett sparande som passar dig.

Investera med hänsyn till miljö och samhälle. Det är där pengarna finns i framtiden! Oberoende studier visar att ansvarsfulla investeringar ger en högre avkastning, det vill säga investeringar som tar hänsyn till miljö och samhälle. Det finns därmed ingen motsättning och heller ingen anledning att inte investera ansvarsfullt.

Katarina Wiberg
Pensionsexpert
SPP