Nu kan man vara konsumtionsbenägen så till den milda grad att man blir beroende. Ett slags tröstköpande som till och med fått ett eget namn. Shopoholic! Det kunde man inte bli när jag växte upp. Då var kontanter rara, det vill säga sällsynta. Utbudet var begränsat och man slet länge på det man köpte. Att ärva kläder av syskon var en självklarhet. Men vad håller vi då på med idag? Nytt, flashigt och häftigt – och genast ska det va’! Pengar har ju ett viktigt värde och växer inte på träd! På senare år har hushållen fått ett riktigt lyft i ekonomin. I alla fall löntagarhushållen. Det handlar om åtskilliga tusenlappar i månaden jämfört med hur likadana familjer hade det för 10 och 20 år sedan. Jag skulle vilja säga att vi aldrig haft det så bra någon gång tidigare! Och samtidigt blir vi mindre rädda om de pengar vi faktiskt har, eller?

Vad står en hundralapp för? Det är ju inte mycket, kanske vad vi lägger på en utelunch och en kaffe latte per dag. Men för många löntagare betyder faktiskt en hundring samma sak som en arbetad timme. Lönen efter skatt blir ungefär så. Arbetar man 160 tim i månaden, lönen ligger på 22 000 kronor och skatten på cirka 5 200 kronor så får man ut 105 kronor per arbetad timme. Så en dator för 10 000 kronor måste man jobba i 12 dagar för. Ett par stövlar för 1 299 kronor i 1,5 dagar. Med en lön på 28 000 kronor så är motsvarande tid 9,5 dagar respektive 1,2 dagar.

Någonstans måste vi fråga oss om vår tid är värd allt det vi vill konsumera. Vad vill vi egentligen göra med det vi har? När jag hör att bopriserna fortfarande stiger och att det kan vara budgivning på hundra tusen kronor i taget förlorar man liksom greppet om pengars värde. Att betala tillbaka, eller hellre spara ihop, 200 000 kronor kräver mycket! På tre år betyder det 5 600 kronor i månaden. På två år 8 400. Hur många unga med nära förestående bostadsköp har ett sådant sparande idag?

För det är kanske vad som behövs framöver. Kravet, eller rådet, på en kontantinsats på 15 procent är inte bara ett hån till de unga. Det är en signal också. Det är smart helt enkelt! Men hur lång tid tar det att spara ihop en kontantinsats på 15 procent? För ett pris på 2 miljoner kronor och ett sparbelopp på 4 000 kronor i månaden tar det drygt 6 år. Är priset 3,5 miljoner kronor tar det nära 11 år. Sparar man 6 000 kronor i månaden minskar den tiden till drygt 7 år. Bortsett från ränta, men också från eventuella prisökningar. Alltså: behovet av att spara i god tid har nog aldrig varit större för ungdomar än det är idag, men sparande kanske aldrig har varit så lågt prioriterat! Kan pendeln någonsin svänga över i en överdrift åt andra hållet? Kommer begreppet saveoholic att etableras en dag?

Ylva Yngveson
Privatekonom
Swedbank