Hej Anes!

Jag föreslår att du tänker i olika steg:

Första steget är att bygga upp en buffert för oförutsedda utgifter. Hur stort belopp du behöver ha i din buffert beror på din livssituation och din boendesituation. Fundera och bestäm dig för hur stort buffertbelopp just du behöver ha. Placera pengarna så att de är lätta att komma åt. Jag föreslår ett sparkonto med bra ränta.

Nästa steg är att bygga upp ett målsparande. Det kan röra sig om att resa, byta bil, köpa bostad eller göra någon annan investering. Sparar du på kort sikt, upp till ett år, föreslår jag ett sparkonto med bra ränta. På många banker kan du döpa dina konton. Då kan du lättare hålla isär vad du sparar till och se hur ditt sparande byggs upp. Är spartiden längre föreslår jag att du sparar i fonder.

Det tredje steget är att spara för framtiden och då är fonder också ett bra alternativ. Fördelen med att spara direkt i fonder är att du har tillgång till dina pengar. Om du sätter in pengar i ett avdragsgillt pensionssparande är de låsta tills du fyller 55 år.

När du fondsparar bör du välja flera olika fonder för att sprida riskerna. Aktiefonder ger på sikt bättre avkastning men har högre risk. Ett sätt att minska risken är att välja breda, globala aktiefonder, gärna i olika branscher. Välj fonder med låga avgifter utifrån din risknivå. På http://www.fondspara.se kan du läsa mer om fonder.

Bodil Hallin
Familjeekonom Ikano Bank