Hej Robin, Kapitalförsäkring kan vara bra att spara i av olika orsaker. En fördel är att du slipper betala skatt vid fondbyten, så kommer du att byta ofta är det ett stort plus. Beskattningen av en kapitalförsäkring sker genom så kallad schablonskatt som i år ligger på cirka 0,84 procent av försäkringens värde. Det innebär att det blir samma beskattning oavsett om värdet har stigit eller sjunkit. Och det kan bli betydligt lägre skatt om fonderna stiger mycket i värdet.

När det gäller hur många fonder du behöver för att sprida risken är det beroende på vilka fonder du väljer. Som du säkert vet finns det fonder med stor riskspridning som exempelvis globalfonder eller europafonder, de köper aktier i många olika länder. Medan exempelvis Rysslandfonder som placerar enbart i Ryssland eller en fond som placerar i enbart en bransch, gör att risken är betydligt högre. Och väljer du fonder med högre risk är det en fördel att vara mer aktiv och att du följer marknaden mer noga eftersom svängningarna upp och ner är större och snabbare. Men det är viktigt att du även placerar pengar i fonder med lägre risk

Vilka fonder och hur många som kan vara lämpligt, tycker jag du ska diskutera med någon rådgivare då du kan berätta vilken syn du har på risk. Men runt fem fonder vara lagom beroende på vilka fonder du väljer.

Elisabeth Hedmark
Privatekonom
Länsförsäkringar