Sitter du i soffan och drömmer om en skön tillvaro full av härlig fritid på ålderns höst? De flesta av oss ser med längtan fram emot att få tid och möjlighet att förverkliga våra pensionärsdrömmar. Tyvärr är det desto färre som känner sig trygga när det handlar om att säkerställa de ekonomiska förutsättningar som krävs för att kunna realisera sina planer när man går i pension.

De flesta av oss tycker att pensionssparande och pensionsplaceringar är svårt, krångligt och jobbigt. Å andra sidan har ansvaret för pensionssparandet under senare år flyttats alltmer från staten och pensionsbolagen till oss själva som konsumenter. Samhälle och media sprutar ut information om vikten av att vara en aktiv och insatt konsument som gör egna val av pensionsförvaltare och sparformer. Det handlar om en djungel av val som sträcker sig upp genom hela pensionspyramiden. Från fonder i premiepensionen inom den statliga allmänna pensionen till tjänstepensionssparande som arbetsgivaren betalar. Sedan vidare upp till toppen av pensionspyramiden, det privata pensionssparande som du själv betalar ur egen ficka. Det finns en diger flora av olika pensionsbolag och sparformer att välja bland och man drunknar nästan i alla olika alternativ.

Trots alla valmöjligheter väljer majoriteten av svenskarna att inte göra något aktivt pensionsval. De låter istället pengarna förvaltas av de pensionsbolag som arbetsgivarna tillsammans med de fackliga organisationerna kommit överens om, de så kallade ickevalsalternativen.

Samtidigt är vi kluvna inför frågan huruvida vi borde göra ett aktivt val eller inte. Undersökningar visar att pensionsspararna känner förtroende för ickevalsalternativen, men att de ändå känner press att göra ett aktivt val. Denna press stärks ofta av medier som helt utan fog utpekar ickeväljarna som förlorare i pensionssammanhang.

Men måste man välja aktivt för att vara en pensionsvinnare? Svaret är självklart nej, om du bortser från det privata pensionssparandet där du trots allt måste göra ett aktivt val. De sparare som gjort ett aktivt val känner sig inte heller övertygade om att de har valt rätt – majoriteten i denna grupp säger sig tro att ickevalsalternativen är lika bra eller bättre. De förbestämda bolagen är noggrant utvalda av staten respektive arbetsmarknadens parter för att säkra en trygg och bra pension för de svenskar som inte väljer.

De ickevalsbolag som arbetsmarknadens parter valt är välskötta bolag med låga avgifter och har en konkurrenskraftig avkastning samt är många gånger det bästa alternativet. Det kan faktiskt vara både ekonomiskt, enkelt, bekvämt och tryggt att inte göra något val. Den som är passiv kan ofta vara en lika stor eller till och med större vinnare än den aktive väljaren som byter fonder dagligen och är insatt i pensionsfrågan på detaljnivå.

Så sluta ha dåligt samvete för att du inte gör ett aktivt val. Att inte välja bolag för din tjänstepension kan vara ett riktigt vinnarval. Så sitt lugnt kvar i soffan och dröm om en skön tillvaro i framtiden.

Anne Lydén
Pensionexpert
KPA Pension