Hej Erik! Att du kommer att få statlig pension råder ingen tvekan om. Hur mycket är dock oklart eftersom de siffror vi får i de årliga orangea kuverten är prognoser. Men den allmänna pensionen har du rätt till enligt lag och grundar sig huvudsak på hur länge du arbetat och hur mycket du tjänat.

Till skillnad från många andra europeiska länder är den svenska statliga pensionen kopplad till den ekonomiska utvecklingen i samhället och inte, till utställda löften som det kanske inte finns täckning för. Det är därför vi läser om höjda pensionsåldrar och sänkta pensionslöften i många länder där syftet är att rädda statsbudgetarna.

Du är fortfarande ung och har många år på dig att trygga din pension men det är bra att du är uppmärksam redan nu. Se till att alltid förhandla om tjänstepension när du förhandlar om lön. Det är ett bra komplement och ett sätt att säkra ett kontinuerligt sparande.

Ytterligare ett tips är att du kompletterar den allmänna pensionen och ditt tjänstepensionssparande med ett privat sparande så att du kan trygga din framtid ytterligare och därmed säkerställa att du kan leva bra även sen.

Katarina Wiberg
Pensionsexpert
SPP