Har du prövat att ställa frågan till din bank? Har du bara lån som inte är banklån så kan det förstås vara svårt att få någon att ta på sig ett till synes riskfyllt, nytt lån. Men om ett av lånen är tagna på en bank finns det större möjlighet, då de förstår att det underlättar för dig och banken lättare kan få tillbaka sina utlånade pengar. För visst kan det bli lättare att klara av ett lån än många smålån.

Men till syvende och sist behöver du krasst beta av skulderna av egen kraft. Räkna ordentligt på din ekonomi för att se vad du kan dra ned på för att skapa större betalningsutrymme och räkna på hur mycket du skulle kunna betala varje månad. Du kanske måste ändra på större saker som boendet. Ta kontakt med dem du är skyldig pengar och fråga om ni kan komma överens om en annan avbetalningstakt. Föreslå ett belopp du vet att du kan fixa.

Du måste flagga upp för dina problem och försöka hitta en lösning. Det tjänar även de på. Att ta ett lån hos något företag som ställer upp ”när din bank säger nej” för att lösa smålånen med kan vara en lösning, men se upp med räntan och kostnaderna! Om ett lån amorteras på väldigt lång tid kan det underlätta idag, men ger en mycket hög total kostnad.

Ylva Yngveson
Privatekonom
Swedbank