Nu är det dags igen för det orangea kuvertet att dimpa ner i brevlådan. Och du kanske redan har fått ditt kuvert. Öppna det gärna och titta efter hur väl du lyckats med din placering. Där syns även att värdet på inkomstpensionen har sänkts, tråkigt nog. Det beror på den så kallade balanseringen av pensionssystemet. Det handlar om att pensionssystemets skulder inte får bli större än de tillgångar som finns. Vilket betyder att systemet inte kan betala ut mer i pension än det får in i avgifter plus de tillgångar som finns i AP-fonderna. Det kan under vissa år som i år betyda att värdet sjunker. Dagens pensionärer har också fått sänkt pension men har till stor del blivit kompenserade för det genom sänkt skatt.

Avkastningen har stor betydelse
Hur dina pensionspengar är placerade är något du kan och bör engagera dig i. Avkastningen du får på dina pengar betyder enormt mycket för din ekonomi som pensionär. Och det är numera ditt ansvar att göra det bästa möjliga. Inbetalningen till din premiepension och tjänstepension sköter din arbetsgivare om, i alla fall för cirka 90 procent av alla arbetstagare. Beroende på vilken tjänstepension du har kan det röra sig om cirka 1 500 kronor per månad, om månadslönen är 25 000 kronor. När det är dags att gå i pension hinner det bli ett ansenligt belopp. Det har därför stor betydelse hur väl du sköter om dessa placeringar. Även om du inte är någon expert så har du mycket på att vinna på att se över hur de är placerade idag och eventuellt byta fonder. Är du osäker på hur du ska göra eller vilka fonder som kan vara lämpliga finns det information att få. Dels genom pensionsmyndighetens hemsida http://www.pensionsmyndigheten.se och genom att fråga duktiga rådgivare.

Kan du lyckas få någon procentenhet mer i avkastning har du vunnit mycket. Jag har tagit fram ett exempel över hur mycket det kan bli om du sparar 1500 kronor per månad under 35 år med olika avkastning. Beräkningen har inte tagit hänsyn till skatt eller avgifter.

Sparar du 1 500 kronor per månad under 35 år har du sparat totalt 630 000 kronor utan avkastning. Med avkastning har du:

3% - 1 100 000
5% - 1 700 000
7% - 2 600 000
9% - 4 000 000

Förstå helheten
En stor utmaning är att få yngre personer intresserade av placeringarna. Hur man ska gå tillväga är en klurig fråga eftersom de flesta naturligtvis tycker att det är lång tid kvar till pensionen. Dessutom kan det verka svårt att förstå helheten och uppfattas av många som krångligt. En bra början är därför att du går in och tittar på dina egna siffror på hemsidan www.minpension.se. Den visar helheten i pensionen och du kan även lägga med individuellt pensionssparande om de inte finns med automatiskt. Men man ska också vara medveten om att ju yngre man är desto mer osäker är den antagna pensionen.

Vi måste räkna med att nivån på pensionen kommer att sänkas i framtiden och därför är ett eget långsiktigt sparande mer viktigt än tidigare. Och jag tror att även kommande pensionärer vill vara aktiva, resa och kunna unna sig lite extra ibland. Hur du sparar på bästa sätt beror naturligtvis på dina förutsättningar. Men en mix av amortering, pensionssparande, direkt fondsparande och andra placeringar kan vara lämpligt.

Elisabeth Hedmark
Privatekonom
Länsförsäkringar