Hej,
det låter klokt att du funderar på att börja pensionsspara privat. Utan privat pensionssparande får de flesta cirka 60-65 procent av den lön de haft under sitt yrkesverksamma liv i pension. Genom att själv avsätta några hundralappar i månaden kan du förbättra din pension avsevärt, särskilt om du har många år kvar till pensionen. Dessutom är privat pensionssparande avdragsgillt upp till 12 000 kronor per år, vilket är en förmån du kan och bör utnyttja.

IPS är ett alternativ av privat pensionssparande. Det finns också sparande i försäkringsform där du exempelvis kan välja en produkt med garanterad avkastning. Det är en trygg sparform och passar den som inte själv vill placera aktivt. Med IPS måste du själv förvalta dina pensionspengar och du har ingen garanterad avkastning. Utvecklingen bestäms av valen du gör i dina placeringar.

Du kan flytta dina pengar mellan olika sparinstitut och byta placering mellan exempelvis aktier, fonder, räntebärande papper och bankkonto inom IPS. Du kan dock inte byta sparform till försäkring. Lycka till med pensionssparandet och fundera noga igenom vilket sparalternativ som passar dig bäst innan du fattar ett beslut!

Anne Lydén
Pensionsexpert
KPA Pension