Hej Kristina!

Du står inför en stor investering och försöker förutse olika risker. Risken för ökade räntekostnader verkar du vara väl rustad inför. Ingen kan säga exakt hur räntorna utvecklas men i de olika ränteprognoser som publiceras av bland annat banker talas om att räntan på ett tremånaders bolån lån kan stiga upp till 5,5 procent fram till slutet av år 2013. Jag har inte sett någon prognos som indikerar boräntor på 8 – 10 procent de närmaste åren.
Eftersom du har för avsikt att bo länge i huset kan du också leva med risken att huspriserna faller under en period.

Däremot föreslår jag att du funderar på två andra risker. Räkna på hur din ekonomi skulle påverkas om du blir sjukskriven eller arbetslös en längre tid. Gå med i en A-kassa om du inte redan har gjort det. Då kan du få 680 kronor per dag före skatt, vilket motsvarar ungefär 10 000 kronor per fyraveckorsperiod. Många fackförbund erbjuder inkomstförsäkringar där du kan få upp till 80 procent av din lön. Saknar du ett bra skydd mot sjukdom och arbetslöshet kan du överväga att teckna privata försäkringar.

Så till din fråga om buffert. Behovet av en buffert varierar. Har du en gammal bil, en sommarstuga och ett hus med gamla vitvaror behöver du större buffert än om du bor i hyreslägenhet och saknar bil. Försök uppskatta ditt behov av buffert. Många väljer att ha en – tre månadslöner i buffertsparande. Kan man spara tio procent av sin lön efter skatt har man mycket goda förutsättningar att bygga en riktigt stark ekonomi. Men långt ifrån alla har den möjligheten. Spara till bufferten utifrån dina förutsättningar.

Bodil Hallin
Familjeekonom, Ikano Bank