Såhär i slutet av vintern är det många av oss som börjar planera för allt som ska hända under det kommande året. Kanske ska några större inköp göras och förhoppningsvis blir det en semesterresa i sommar. Och icke att förglömma; de mer långsiktiga drömmarna och livet efter det att du slutat jobba. Ditt sparbehov och dina sparmöjligheter skiftar självfallet beroende på vilken livsfas du befinner dig och dina ekonomiska förutsättningar. Det viktiga är att du har någon form av sparande. Se till att komma till skott och låt 2011 bli det år då du satsar på att stärka din ekonomi.

Fonder – en populär sparform
Många väljer att spara i fonder eftersom det är ett bekvämt och enkelt sätt att placera sina pengar. Fonden kan innehålla såväl svenska som utländska aktier, obligationer och andra värdepapper. I en fond sätter du in och tar ut pengar när du vill, på samma sätt som på ett vanligt bankkonto med skillnaden att dina pengar omvandlas till andelar i fonden. Du kan spara små eller stora belopp. Till skillnad från aktier så är riskerna betydligt lägre i fonder eftersom du sprider dina investeringar på flera olika aktier. Riskspridningen sker automatisk när du sparar i fonder. Fondsparande fungerar bra både för vanligt buffertsparande och för det mer långsiktiga sparandet.

Spara pengar varje månad
Nyckeln till ett framgångsrikt sparande är att spara regelbundet och att göra det under en lång tid. Om du inte har något sparande alls, börja med en mindre summa som känns rimlig att avvara varje månad. Om du redan sparar, se över din ekonomi och fundera på om du kanske kan spara mer. Om det känns svårt att komma igång, gör en hushållsbudget, för att ta reda på vart dina pengar tar vägen. Fundera över dina sparmål och hur du ska nå dit du vill, ta hjälp av en ekonomisk rådgivare om du känner att du behöver stöd och råd för att planera ditt sparande.

Glöm inte dina PPM-fonder
Premiepensionen är den del av den allmänna pensionen som du själv kan påverka, därför är det viktigt att du gör ett aktivt val. Att sätta av några minuter för att sätta dig in i din premiepension är betydligt enklare än du tror och dessutom väldigt väl investerad tid. Din premiepension kan med lite engagemang komma utgöra en stor del av ditt framtida pensionskapital. Tänk på att det är helheten som räknas. Det finns många goda skäl att börja spara. Ta en liten stund till att fundera igenom dina planer för året och även drömmar och livsmål på längre sikt. Ditt sparande är din framtid. Kom till skott och låt din privatekonomi börja spira i vår. Och tänk på att du ska kunna leva i nuet. Alltid