Funderar du på att starta ett sparande till dina barn eller barnbarn? Att ha ett litet startbidrag när man ska köpa det första egna boendet eller varför inte ta det åtråvärda körkortet, räcker längre än du tror. Ett bra sätt att komma igång är att i samband med födelsedagar eller andra högtider ge bort fondandelar i present.

Föräldrar sparar allt mer till sina barn och under de senaste åren har det genomsnittliga sparbeloppet per barn ökat markant. Självklart har alla föräldrar olika förutsättningar för att spara men en bra idé är ju att försöka byta ut någon av de presenter man får på sin födelsedag mot en mer varaktig gåva, i form av ett fondsparande. Det gör ingenting att det är lite pengar då och då eller kanske månadsvis, ”många bäckar små” som man brukar säga.

Det låter kanske lite tråkigt men många barn kan faktiskt se tjusningen i att få hjälp att komma igång med ett eget sparande. Det blir även ett sätt för dem att på ett tidigt stadium lära sig att hantera pengar och förstå värdet av att spara.

Fondsparande den mest populära sparformen

Just fondsparande är den mest populära sparformen till barn. Det gäller självfallet att välja rätt sparform så att pengarna får så hög avkastning som möjligt. Ser man historiskt så ger aktiefonder högre avkastning än räntesparande. När det gäller sparande på mycket lång sikt brukar aktiefonder med låga avgifter toppa listorna på bästa ­avkastning.

Det kan vara bra att fundera på när det är tänkt att ditt barn ska börja använda pengarna eftersom många något år innan vill säkra värdet på sparkapitalet genom att successivt föra över pengarna till ett bankkonto eller en räntefond.

Hållbart sparande för en bra start i livet, på flera plan

Det är viktigt att se sparandet ur ett hållbarhetsperspektiv. Att ge sina barn en trygg och bra värld att växa upp i bygger på de val vi gör idag. Det finns många möjligheter att välja fonder som investerar ansvarsfullt och tar hänsyn till om de bolag som ingår i fonderna ägnar sig åt sådant som inte banar väg för en hållbar framtid.

Att välja fonder utifrån ett hållbarhetsperspektiv är ett bra sätt att trygga ett långsiktigt sparande och säkerställa att det finns en bra värld för våra barn att växa upp i. Hur vi investerar gör en enorm skillnad. Det är de hållbara företagen som kommer att vinna i längden. Det är där pengarna finns i framtiden. Dels avkastningsmässigt men det är också de hållbara bolagen som kommer att vara mest stabila och inte riskera att förlora pengar på grund av oansvarigt agerande.

Bolag som agerar hållbart i alla led är framtidens vinnare och kommer att generera högst avkastning åt dina barn, en bra start i livet helt enkelt och en bra värld att leva i.

Så kommer du igång:

  • Jämför flera olika fonder, fundera över hur hög risk du vill ta. För sparande på lång sikt kan man välja att ta lite högre risk för att få riktigt bra utväxling på sparandet


  • Jämför också alltid hur stora avgifterna är på olika fonder innan du bestämmer dig, det är viktigt. Avgifterna naggar avkastningen i kanten. På lång sikt gör någon procentenhet stor skillnad


  • Månadssparande är ett bra sätt att spara i fonderna men kanske vill du sätta in lite extra vid födelsedagar eller andra högtider


  • Lämna inte barnsparandet åt sitt öde när du väl valt var pengarna ska sättas. Det är jättebra om man ser över sparandet då och dåKatarina Wiberg
Pensionsexpert
SPP