Hej!

Vad som är bästa sparandet är individuellt. Det beror på flera saker, till exempel på hur just din ekonomiska situation ser ut, vad du har för kunskap och erfarenhet av placeringar och vilken risk du är beredd att ta.

Avkastning och risk hänger ihop. Är du beredd att ta större risk innebär det oftast en möjlighet till högre avkastning. Väljer du en sparform med större risk där avkastningen svänger kan det innebära att kapitalet har sjunkit i värde just den dag du behöver använda pengarna. En placeringstid på 1 – 2 år är en ganska kort placeringstid. Det generella rådet är därför att du väljer en placeringsform med lägre risk när du placerar på kort tid. Ett annat generellt råd är att sprida riskerna. Inte lägga alla ägg i samma kort utan spara i olika sparformer.

Mitt tips är att du börjar med att gå in på några olika bankers hemsidor. Där finns placeringsguider där du kan få förslag utifrån den risk du är beredd att ta. Och varför inte boka tid hos din bank för en personlig rådgivning? Då kan du få konkreta råd om ditt sparande och samtidigt göra en genomgång av hela din ekonomi.

Bodil Hallin
Familjeekonom Ikano Bank