Hej! Precis som du säger är räntan på sparkonto låg beroende på att marknadsräntorna ligger ovanligt lågt som en effekt av finanskrisen. Jag tycker att ni har gjort helt rätt i att prata med fler rådgivare för att få en bild över vilka alternativ som finns. Och någon form av avgifter finns i de flesta sparprodukter förutom sparkonto, men du kan jämföra de olika alternativen med varandra innan du beslutar dig vilket alternativ som du tycker är mest prisvärt och som du tycker känns bra.

Det är viktigt att du känner dig trygg med det du väljer. Du ska också tänka på hur länge som du tänkt att spara pengarna så du inte låser fast belopp som du kan komma att behöva. Jag förmodar att du inom några år är myndig och kanske ska köpa en bostad och behöver använda en del av pengarna. Den summan som du kommer att behöva inom några år ska du placera på ett tryggt sätt och inte riskera att värdet sjunker. Sparkonto ska du välja med omsorg så du får hyfsad ränta, ett alternativ är fasträntekonto med kort bindningstid. Tänk också på att bankgarantin gäller för belopp upp till 100 000 euro per bank, vilket motsvarar knappt 1 miljon kronor. För jag antar att du menar att arvet är 3,5 miljoner plus 500 000 kronor.

De pengar som du sparar långsiktigt kan du fördela i fler olika sparformer. En del kan även vara bra att spara i aktierelaterade sparformer exempelvis aktiefonder eftersom du har större möjlighet till högre avkastning än du har på räntemarknaden. Men som du säkert känner till är det turbulent på världens börser i dagsläget och kommer sannolikt att vara så ytterligare en tid. Därför tycker jag inte att du ska gå in med en större post direkt utan köpa in dig stegvis på börserna eftersom risken är stor att värdet snabbt kan sjunka. Det kan också vara bra att avvakta ett tag innan du börjar gå in. Lycka till!

Elisabeth Hedmark
Privatekonom
Länsförsäkringar