När det gäller individuella råd måste jag hänvisa till en rådgivare då det finns regler som styr hur det får gå till. Du får då råd som är anpassade till just dig och helheten i din ekonomi.

Generellt kan jag ge dig rådet att för korttidssparande, dvs ungefär på 2-4 år är det banksparande (eller räntefonder) som gäller. Det ger dig ingen hävstång i avkastningen, men du får se till att ha en bra ränta så att pengarna behåller sitt värde. Att ta högre risk innebär att du kanske inte kan köpa det du vill ha just när det är dags, därför att pengarna tillfälligt fallit i värde. För räntesparande ska du nog vara försiktig i dagsläget att binda en ränta på längre tid. Går räntan upp kan du missa en högre förräntning.

För att du ska ha en kontantinsats om 5-8 år handlar det framförallt om de pengar du avstår och sätter av. Det är bara att räkna ut hur mycket det handlar om. Säg att ett hus kostar 2,5 miljoner kronor. Då behöver du ha fått ihop 375 000 kronor i kontantinsats plus stämpelskatter som kan uppgå till 70 000 kronor. Att spara ihop till 400 000 kronor (utöver de 35 000 kr du redan har) på fem år blir 6 700 kr/mån. På åtta år 4 200 kr/mån. Priserna kanske inte stiger så mycket på bostäder framöver, men det kan beror på var du vill bosätta dig.

Om du ser till att spara 6 000 kronor i månaden är det ett lämpligt mål. Jag känner inte till din nuvarande boendekostnad, men ett hus på 2,5 miljoner kommer att ge en utgift efter skatt och inkl amortering på cirka 13 000 kr/mån i ett normalränteläge. Du ser vilket utrymme du kommer att behöva för att bo framöver och då kanske det är en bra träning att sätta undan mellanskillnaden. Eller mer om du har en hyra idag på över 7 000 kr/mån.

Ylva Yngveson
Privatekonom
Swedbank